ErcevicG 03

Goran Erčević, dugogodišnji snimatelj RTK, započeo je snimanje dokumentarnog filma o pogromu stanovnika podkopaoničkog sela Kriva Reka i okoline oktobra 1942. godine, kada je od strane Folksdojčera ubijeno najmanje 311 meštana i dece najbrutalnijim i najneljudskijim metodama egzekucija.

ErcevicG 04

 "Upravo snimamo dokumentarac o zločinu "Princ Eugen divizije" nad stanovništvom Krive Reke pod pokroviteljstvom Ljube Milinčića koji je poreklom iz Osredaka a čijih je 10 članova familije stradalo na Miholjdan 1942 godine. Glumci u filmu su naturščici, a prikazivanje filma planiramo za kraj aprila, odnosno početak maja meseca." - rekao je ukratko Goran Erčević

ErcevicG 05

Scenario za dokumentarni film o Krivoj Reci napisao je Slobodan Cenc, dok je kamera, montaža i režija poverena Goranu Lakiju Erčeviću iza koga je dugogodišnja karijera.

ErcevicG 01

Goran Laki Erčević je završio školu za video i TV produkciju instituta za novinarstvo 1995.god . gde je odbranio svoj diplomski rad na temu „Razvoj filma u Kruševcu “ kod profesora Nikole Majdaka i Riharda Klajna. Tada nastaje i prvo ozbiljno delo Erčevića.
Godine 1995. počinje da radi u dokumentarnoj redakciji RTK i iste godine snima dokumentarni film „Žitije Kneza Lazara“. Do danas snima preko 250 pravoslavnih manastira u Evropi i biva više puta nagrađivan za ostvarenja.
2006. sa dokumentarnim filmom “7 ŠLjIVA” ulazi u uži izbor filmskog festivala ”Zlatni prosjak“ Košice - Sovačka. Zatim sledi dokumentarni film „Kameni put Petra Tintora“ i drugi dokumentarci.
2010. god. počinje sa snimanjem svog prvog igranog TV filma ”KLEVETA ” koji se premijerno prikazuje u Kruševcu 28. febeuara 2012.godine posle čega slede premijere u Puli (dani Srpske kulture), Sloveniji, Švajcarskoj i BiH.
Film “KLEVETA” ulazi u finale Zlatnog viteza u Omsku (sa filmovima Nikite Mihalkova i Muradova) 2012.god., a glavna glumica Snežana Knežević osvaja prvu nagradu za glavnu žensku ulogu na BALFESTU u Plovdivu, oktobra 2012. Film se prikazivao u Montrealu, Australiji... Upisan je na Američku listu “IMDB” kao istinita priča.
Film „Kruševac Carski grad“ koji je prikazan i završen 2012. nagrađen je trećim mestom u Leskovcu u konkurenciji najboljih prezentacija gradova u oblasti turizma.
Film „Zalog nebu” o spomeniku kosovskim junacima je premijerno prikaza dan uoči Vidovdana 2014. godine i nagrađen je prvim mestom u Leskovcu 2014. U kategoriji 50 video prezentacija iz Srbije i zemalja u okruženju.
Zatim sledi novi dokumentarno-igrani film “12. PUK CAR LAZAR “koji je sniman u Grčkoj i Srbiji, koji govori o proboju Solunskog fronta i prikazivan je pored Srbije u Parizu (Dani Svetosavlja) i Cirihu.
Predzadnje ostvarenje Gorana Erčevića „DRENČA - cvet moravske arhitekture“ prikazan je u više evropskih zemalja.
Trenutno je u završnoj fazi filma “VODA” o pukovniku Rajevskom gde mu je poverena režija, kamera i montaža. 
Krajem aprila ili početkom maja meseca 2017. godine gledaoci će biti u prilici da vide i novi dokumentarni film, ovog vrsnog umetnika, koji govori o stradanju meštana Krive Reke i okoline oktobra meseca 1942. godine.
izvor i foto:G.Erčević


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE