BibliotekaBrus Sveti Sava19

Povodom Savindana, koji se proslavlja 27. januara, u pozajmnom odeljenju Narodne biblioteke Brus postavljena je izložba knjiga posvećena Svetom Savi. Građani koji nisu pogledali izložbu mogu to učiniti i u ponedeljak 28. januara u periodu od 07:00 do 15:00 časova.

Sveti Sava je bio srpski princ, monah, književnik i prvi arhiepiskop nezavisne Srpske pravoslavne crkve. Rođen je oko 1175. godine kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i Ane Nemenjić, kćerke carigradskog imperatora Romana. Kada mu je bilo 17 godina upoznao je jednog monaha i sa njim se uputio ka manastiru Svetog Pantelejmona na Svetoj gori, napustivši očevu kuću. U tom manastiru se zamonašio 1192. godine kada je i dobio ime Sava. Godine 1196. veliki župan Stefan Nemanja napušta svoje kraljevstvo i u manastiru Studenica postaje monah i dobija ime Simeon. Dve godine kasnije Sava i Simeon osnivaju manastir Hilandar na Svetoj gori.

Sveti Sava je preminuo 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj pri povratku sa hodočašća u Jerusalimu.

Srpska pravoslavna crkva 27. januara slavi dan svog utemeljivača države i školstva - Savindan, koji se obeležava u svim školama u Srbiji. Đaci i prosvetni radnici ovaj dan proslavljaju svečano, uz priredbe, akademije i sečenje slavskog kolača.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE