BucuniDani19 nagrade

Završeni su "BUCINI DANI 2019" u Aleksandrovcu koji su ove godine održani u periodu od 10. do 16. juna pod motom "Referendum za pozorište".

Za sve ljubitelje pozorišta, dobre atmosfere i druženja Župljani su i ove godine širom otvorili svoja vrata i s ljubavlju prihvatili svoj Festival, glumce i goste. Župa i glumci, pesnici, pregaoci kulture u jednom, i još mnogo više od toga. Nedelju dana Festivala, uz obilje predstava, suza i smeha, bogatog propratnog programa, aplauza i dobrog župskog vina.

Stručni žiri u sastavu Dušanka Stojanović Glid, predsednica, Andrej Šepetkovski i Đurđa Tešić dodelili su, jednoglasno, na glumačkom festivalu „Bucini dani“ ukupno šest nagrada, pet glumačkih i nagrada za najbolju produkciju, omaž Župljaninu Milanu Minji Obradoviću.

U obrazloženju žirija za dodelu nagrada između ostalog se kaže: Festival "Bucini dani" ulazi u jedan od reprezentativnijih u zemlji, potkrepljen ogromnim entuzijazmom i uprkos nestabilnim vremenima za umetnost. Duh Buce Mirkovića ovaj festival čini autentičnim kakvi su bili i njegova ličnost i njegovo delo.

Nagrada za produkciju "Milan Minja Obradović"
Nagradu za najbolju produkciju dodeljujemo predstavi "Jami distrikt" jer je podvig u gerilskim uslovima napraviti angažovanu predstavu, muzičko - scensko - glumački performans.

Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu
U celokupnoj dramskoj literaturi muških uloga ima napretek. A na ovom festivalu, Marko Marković ulogom Kleanta u predstavi "Tartif"/Srpsko narodno pozorište, Narodno pozorište Sombor) je efektno,ekscentrično i nadahnuto pokazao umeće da se od svake uloge može napraviti virtuozna mentalna egzibicija koja ima umetnički pečat.

Najbolja ženska uloga
Ženski likovi koji su supruge muškaraca na pozicijama, u dramskoj literaturi uvek odišu inferiornošću, dubokom zavisnošću od moćne pozicije muškarca. Tijana Marković u ulozi Elmire ("Tartif"), nosi esenciju žene marionete, žene ispranog mozga sa lepezom malograđanskih odluka nametnutih od sistema vrednosti vođenih neslobodom. Ugušeni erotizam lika Elvire izrazito ističe umetničke sposobnosti za kreiranje uzbudljivog komično - dramskog karaktera.

Zlatno zrno za najboljeg mladog glumca/glumicu
Nina Nešković u višenagrađivanoj predstavi "Jami distrikt" pokazuje ekstremnu energiju - kao u ekstremnim sportovima, ekstremna pripadnica nove glumačke gerile.

Zlatno zrno za glumačku bravuru
Bravura podrazumeva studiozan, koncentrisan, duhovno dinamičan i uzvišen smisao za istinu koji Jelenu Ilić (uloga Ona, predstava "Režim ljubavi", Atelje 212) stavlja u red glumica visoke estetike i talenta.

Gran pri "Milosav Buca Mirković"- glumačko ostvarenje festivala
Za razliku od muških, u dramskoj literaturi ženskih uloga ima manje. Hana Selimović u ulozi Dorine ("Tartif") spaja oba pola, izjednačivši ljudsku patologiju, strahove, zebnje i nemire. Savremeni neurotični čovek permanentno opaža zlo koje misli da u svojoj izopačenoj mašti vidi samo on. Dorina je preosetljiva, krhka, skrajnuta, socijalno zgažena ali i dalje moralom vođena individua. U mračnom, dijaboličnom, demonskom svetu njen glas u bukvalnom smislu egzekutorskim pozorišnim postupkom biva udavljen.

Ne propustite visok nivo pozorišnog čina na daskama koje život znače - Sedme „Bucine dane 2020“!
izvor:Informativna služba DK Aleksandrovac


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milica. 66836305
Neka ovi bruski hvalisavci i neznalice nauce nesto pametno od komsija.Kako se organizuje jedna kulturna manifestacija! Ovi sa nivoa "kotlića" bi trebalo jos mnogo da nauce i primene da bi postali ono sto govore da jesu.A zapravo,nisu.Gajba piva i kotlic je sve,samo ne manifestacija kulturnog karaktera.Ucite od boljih!
| 0 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE