EHO naslovna0120a

Novinarska sekcija Srednje škole Brus koja postoji već godinama skoro od samog svog nastanka priprema i objavljuje školski časopis „EHO“, uglavnom za Svetog Savu i za Dan škole.

Časopis EHO je osnovala profesorka Zorica Vidojević zajedno sa svojim učenicima, pa je tako njegovo izlaženje započeto 1997. godine. U početku je časopis izlazio četiri puta godišnje – za početak školske godine, za Novu godinu, za Svetog Savu i za kraj školske godine. Poslednjih nekoliko godina časopis izlazi dva puta godišnje – za Svetog Savu i za Dan škole, 29. marta, i zaključno sa januarom ove godine ukupno je izašlo 48 brojeva.

Profesorka Zorica Vidojević je bila prvi urednik časopisa, a nakon nje uredništvo pripada profesorki engleskog jezika Radi Panić, potom profesoru srpskog jezika i književnosti Ljubiši Krasiću, zatim profesorkama srpskog jezika i književnosti Jeleni Pršić, Maji Grujić Ristić, Tanji Todosijević i već drugu godinu zaredom Mariji Stošović.

Neki od učenika koji su bili urednici časopisa su Aleksandra Šulović, Tatjana Čukuranović, Aleksandar Vukajlović, Sibina Gvero, Milena Milanović, Marija Mijajlović, Marija Deljanin, Jelena Petrović, Katarina Vuković, Jovana Arsić. Učenici koji su bili zamenici urednika časopisa su Jelena Deljanin, Ana Knežević, Jovana Arsić, Jovana Pavlović, Marija Milisavljević, Jovana Đokić, Danilo Lekić.

Učenici koji danas čine uredništvo časopisa, a koji su ujedno i članovi Novinarske sekcije i autori tekstova, jesu učenici treće i četvrte godine gimnazije: Ana Arsić, Filip Vukojičić, Saša Đidić, Anđela Zdravić, Miloš Knežević, Ana Lukić, Anđela Miljković, Anastasija Miljojković, Lazar Popović, Katarina Radmanovac, Ivan Radmanović, Nina Raičević (zamenik urednika), Petar Rilak, Nataša Savić, Nevena Simić, Ljubica Stanković, Nađa Šiljić, Ana Šović.

Svi ovi učenici vredno rade na tome da časopis bude što bolji u svakom pogledu, marljivi su, kreativni, prate želje ostalih učenika, ali i svih ostalih pri izboru tekstova, prate aktuelnosti i zanimljivosti, kao i kulturu, obrazovanje, tradiciju, istoriju kod nas i u svetu i što je veoma bitno sami daju predloge koji bi tekstovi mogli da budu deo časopisa. Bitno je napomenuti da Novinarska sekcija sarađuje i sa ostalim sekcijama u školi, cilj joj je da pored učenika i profesori pišu tekstove za časopis, prati sva dešavanja u školi ali i gradu, sakuplja učeničke radove (kako literarne tako i likovne), prati značajne godišnjice i jubileje koji imaju veze sa našom istorijom i kulturom, obavlja intervjue, nastoji da zabeleži uspehe naših učenika i škole uopšte.

EHO naslovna0120

Od svoga pojavljivanja pa do danas, svaki novi broj časopisa je donosio nove tekstove, ali su godinama trajale redakcija za kulturu, informativna, sportska i zabavna redakcija. Nastajale su nove rubrike: Škola, Kultura i edukacija, Intervjui i ankete, Sport, Preporuke, Profesori saradnici, Zdravlje, Rekli su o..., Biseri sa časova, Učenici pišu, Pitajmo prvake, Ehova razglednica, Ehov umetnički kutak i druge. Sam časopis je tematski, u januarskom broju je jedan njegov deo posvećen Svetom Savi i srednjem veku uopšteno, dok je u martovskom broju jedan deo posvećen školi. Ostali tekstovi, ilustracije, fotografije i tako dalje posvećeni su svakoj mogućoj oblasti. Svaki od novih urednika se držao određene forme, ali je i unosio neke novine koje su doprinele da se časopis razvija nabolje, kako obimom tako i sadržinom, ali i tehničkom obradom za koju je već duže vreme zadužen profesor informatike i računarstva Perica Stevanović. Karakteristično za „EHO“ je što su mnogi profesori Srednje škole u Brusu, javne ličnosti Brusa i poznate ličnosti naše zemlje govorili za njega. Neke od poznatih ličnosti naše zemlje sa kojima su naši učenici obavili intervju su na primer Ljiljana Blagojević, glumica (1998), Dobrica Erić, pesnik (2006), Radenko Stojanović, Vudu Popaj (2007), Zoran Kostić Cane, Partibrejkers (2008), Aleksandar Sanja Ilić, Sanja Ilić i Balkanika (2009), Marko Milivojević, Krug, EKV (2010), Antonije Pušić, Rambo Amadeus (2011), Branislav Lečić , glumac, (2019), Milan Lane Gutović, glumac (2019), Petar Strugar, glumac (2019).

Želimo da Novinarska sekcija i ubuduće vredno radi, bude kreativna, obavi što više intervjua, da ima još više članova i da se časopis što više čita. Na sajtu Srednje škole Brus mogu se pročitati ali i preuzeti neki od brojeva časopisa „EHO“ i nadamo se da će vam se tekstovi  učenika dopasti jer to nisu samo tekstovi za učenike već za svakog.Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE