OpstinaBrus0316

Brus,12.05.2020. U skladu sa Rešenjem Republičke izborne Komisije o nastavku sprovođenja izbornih radnji u postupku izbora za narodne poslanike Narodne skupštine i povodom Odluke o raspisivanju lokalnih izbora za izbor odbornika Skupštine opštine Brus raspisanih 4. marta 2020 koji će se održati 21. juna 2020 god Opštinska uprava opštine Brus IZLAŽE NA UVID DEO JEDINSTVENOG BIRAČKOG SPISKA ZA PODRUČJE OPŠTINE BRUS.

Deo Jedinstvenog biračkog spiska za teritoriju opštine, izložen je u sedištu Opštinske uprave BRUS, ul.Kralja Petra Prvog br.120, sprat 1, kancelarija br. 9.
Uvid u deo Jedinstvenog biračkog spiska vrši se putem računarske opreme unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana u cilju provere da li je građanin upisan u birački spisak i da li su podaci tačni.

Zahtevi za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska građani sa prebivalištem, na teritoriji opštine BRUS mogu podneti opštinskoj upravi u vremenu od 07:00 do 20:00 svakog radnog dana i u neradne dane od 07:00 do 15:00 najksnije do zaključenja biračkog spiska 05.06. 2020.godine do 24,00 časa.Svaka promena u biračkom spisku zasniva se na donošenju odgovarajućeg rešenja koje do zaključenja biračkog spiska ,odnosno 05.06.2020 godine donosi Opštinska uprava opštine Brus ,a od 06.juna do 17.juna 2020 godine rešenja donosi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ,a zahteve građani podnose Ministarstvu ili Opštinskoj upravi opštine Brus.

Od proglašenja izborne liste, pravo na uvid i podnošenje zahteva za promene u biračkom spisku ima i podnosilac izborne liste ili lice koje on ovlasti, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani. Uz zahteve se prilažu ovlašćenja i potrebni dokazi.

Građani mogu od raspisivanja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine do najkasnije pet dana pre dana zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska 30.05.2020.godine do 24,00 časa, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati po mestu boravišta na teritoriji opštine BRUS (izabrano mesto glasanja). Izabrano mesto glasanja ne može biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj birač ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica. Ovaj podatak ne može se menjati do okončanja izbornog postupka.
   Građani koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati prema boravištu u inostranstvu ,a zahtev se podnosi preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije ,najkasnije pet dana pre dana zaključenja Jedinstvenog biračkog spiska ,odnosno do 30.05.2020 godine do 24 časa.

Što se tiče lokalnih izbora, Nakon donošenja Odluke o raspisivanju lokalnih izbora u birački spisak pravo upisa imaju i maloletna lica koja biračko pravo stiču do 21.juna 2020 godine,na dan održavanja izbora.
       U postupku vršenja uvida u birački spisak lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške Opštinske uprave i ovlašćeno lice podnosioca izborne liste dužni su da postupaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.
     Uvid u jednstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana.
izvor:brus.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE