SOBrus sala03191

Brus,08.09.2020. Posle konstitutivne sednice SO Brus koja je održana 20. avgusta, dan posle Dana opštine Brus koji nije obeležen ni na jedan način od tadašnjih čelnika opštine Brus, novoformirana vlast je već sutradan 21. avgusta preuzela dužnost I vođenje Opštine Brus.

Od tog 21. avgusta 2020. godine pa do danas građani opštine Brus očekuju da će se nova vlast obratiti javno, predstaviti novi tim koji je toliko reklamiran tokom predizborne kampanje kao i konkretan program rada i razvoja opštine Brus.
Kako se i dalje očekuje obraćanje novoformirane lokalne vlasti u Brusu i predstavljanje tima koji će voditi opštinu Brus ka razvoju I prosperitetu do tada da pokušamo površno da analiziramo sastav lokalnog parlamenta opštine Brus, i vidimo da li je to baš nova vlast ili možda i "stara" vlast.
Skupštinu opštine Brus čini 29 odbornika kojima je potvrđen mandat od strane Opštinske izborne komisije u Brusu 02. jula 2020. godine.
Od tog broja na konstitutivnoj sednici prisustvovalo je svih 29 odbornika. Prema podacima koji su dostupni od 29 odbornika koji su prisustvovali konstitutivnoj sednici petoro su prosvetni radnici, četvoro su lekari, njih deset su preduzetnici, troje inžinjeri poljoprivrede, dvoje pravnici, i po jedan inžinjer tehnologije, poreski inspektor, veterinarski tehnicar, nezaposleno lice i penzioner.
Posle izbora na funkcije umesto dva prosvetna radnika i jednog preduzetnika na narednoj sednici trebalo bi da se umesto njih u odborničkim klupama nađu još jedan lekar, jedan poljoprivrednik i jedan bravar.
Prema školskoj spremi odbornika vrlo je izvesno da će najverovatnije biti prioritet u budućem razvoju opštine Brus imati školstvo, zdravstvo, preduzetništvo, poljoprivreda, i turizam.
Od 29 odbornika kojima je potvrđen mandat od strane Opštinske izborne komisije u Brusu 02. jula 2020. godine 15 odbornika je tokom prethodnih perioda bilo aktivno u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti Opštine Brus, dok su 14 odbornika nova lica i bez većeg političkog iskustva tako da je tesnom većinom ovo više “stara” vlast gledano prema odnosu odbornika koji su bili aktivni u u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti Opštine Brus.
Ono što je zanimljivo, običnim građanima, to je da na zvaničnom sajtu nisu ažurirani svi podaci pa je kod Opštinskog veća ostao sastav iz prethodnog perioda a kod novopostavljenih lica nema fotografija kao ni biografskih podataka što će možda biti uneto u nekom narednom periodu kako bi građani mogli da vide i upoznaju one koji ih predstavljaju u lokalnoj samoupravi.
Kako je do sada izostalo obraćanje javnosti iz najverovatnije opravdanih razloga očekuje se da će već uskoro to sve biti i urađeno, i da će novoformirana lokalna vlast predstaviti svoj tim i biografije, kao i konkretan program daljeg razvoja opštine Brus ali i ući u dijalog sa građanima  kao što je nagoveštavano tokom predizborne kampanje.
Do tada ostaje pitanje da li je ova novoformirana vlast nova ili “stara” što će sigurno biti pojašnjeno već posle naredne sednice SO Brus na kojoj će najverovatnije biti izabrana skupštinska radna tela kao i Nadzorni odbori. A vrlo je verovatno da bude formiran i neki Anketni odbor…
Jedna od dilema je i da li će novi odbornici učestvovati aktivno u radu SO Brus ili će poput kolega u prethodnom sazivu uglavnom bez oglašavanja podizati ruku uglavnom ZA.
Ostaje da sačekamo narednu ili neku narednu sednicu SO Brus koja će pokazati i prikazati da li je novoformirana lokalna vlast u Brusu nova ili možda “stara” vlast.
Nenad Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE