zastavasrbija

Beograd,20.11.2020. Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o centrima spoljne trgovine u inostranstvu, kojom se Vladi i Privrednoj komori Srbije omogućava rad na zajedničkoj promociji države i privrede.

Usvajanjem ovog akta uređuju se status, poslovi i način osnivanja centara spoljne trgovine u inostranstvu.

Na sednici je usvojena odluka kojom se omogućava državljanima Republike Albanije ulazak na teritoriju Republike Srbije bez putne isprave, sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Ova odluka rezultat je potpisanog međudržavnog sporazuma između dve zemlje kojom će se olakšati protok ljudi, robe i kapitala i dodatno pružiti mogućnost za razvijanje dobrosusedskih odnosa zemalja Zapadnog Balkana.

Primenom ove odluke stvaraju se dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje između dve države.

Zbog angažovanja na lečenju i sprečavanju širenja epidemije zarazne bolesti COVID-19, Vlada je dala saglasnost da se isplati jednokratna novčana pomoć od po 10.000 dinara zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika čije se radno angažovanje u potpunosti ili delimično finansira iz budžeta Republike Srbije.

Isti iznos biće isplaćen profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije u vojnozdravstvenim ustanovama, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ova jednokratna novčana pomoć biće isplaćena zdravstvenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, kao i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

Na današnjoj sednici usvojen je Program rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu turističkih agencija, organizatora turističkih putovanja zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19. Vlada Srbije za ove namene odobrila je 150 miliona dinara.

Zaključkom Vlade Istorijski muzej Srbije biće preseljen u objekat Glavne železničke stanice u Beogradu, koji je i sam spomenik kulture od velikog značaja.

Istorijski muzej se do sada nalazio na tri lokacije, što je otežavalo njegov rad i brigu o kulturno-istorijskom nasleđu, a preseljenjem u novi objekat dobiće mogućnost da svoju delatnost ostvaruje na adekvatan način. Nakon preseljenja, svi zaposleni u muzeju, depo, biblioteka, radionice, izložbeni prostor i galerija nalaziće se na jednom mestu.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE