MarijaObradovic 1120

Beograd,25.11.2020. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović predstavila je juče prioritete rada resornog Ministarstva u okviru panela "Novi nacionalni ciljevi nakon COVID-19 i parlamentarnih izbora u Srbiji" na 20. beogradskom ekonomskom forumu.

Obradović je istakla važnost procesa reforme javne uprave radi efikasnog sprovođenja odluka i zadatih ciljeva Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave (MDULS).

Predano i ubrzano radimo na reformi sistema lokalne samouprave, punoj primeni eUprave, aktiviranju budžetskih fondova za programe lokalnih samouprava, kao i na reformi platnog sistema, objasnila je Obradović.

Ona je navela da su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, NAPA i NALED započeli u novembru, obuku za gradonačelnike/ce i predsednike/ce opština u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu (NAJU).

Ministarka je pozvala lokalne lidere da prate kontinuiranu edukaciju i savladaju alate za unapređenje efikasnosti lokalne samouprave.

Obradović je napomenula da Centralni registar građana i Jedinstveno upravno mesto predstaljaju važne korake ka „Upravi po meri svih nas“.

Jedinstveni kontakt centar republičkih inspekcija i umrežavanje u sistemu eInspektor unapredili su inspekcijski nadzor, iako nas tek očekuje završetak procesa usaglašavanja posebnih zakona iz određenih oblasti inspekcijskog nadzora, naglasila je Obradović.

U ovom segmentu, ministarka je rekla da se zalaže za angažovanje svih autoriteta kako bismo postigli predviđeni zakonski okvir i njegovu punu primenu.

Prvi put u Republici Srbiji u izradi je program koji analizira stanje i predlaže promene u najvažnijim nivoima rada lokalnih samouprava koji će, uz Nacrt strategije reforme javne uprave i akcioni plan, do kraja godine, biti predmet javne raspave, zaključila je ministarka.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE