Min ZastiteZivSred

Ovčar Banja,21.12.2020. Ministarka za zaštitu životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović najavila je danas da će u 2021. godini biti raspisano više konkursa za lokalne samouprave kako bi se smanjilo zagađenje vazduha i pozvala opštine i gradove da pripreme projekte.

Vujović je, prilikom obilaska Ovčarsko-kablarske klisure i Ovčar Banje zajedno sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić, istakla da postoji problem zagađanja vazduha u Srbiji i da je zato pri resornom ministarstvu već formirano odeljenje za bližu saradnju sa lokalnim samoupravama.

Cilj je, kako je objasnila, da gradovi i opštine mogu da konkurišu na svim konkursima koji su namenjeni lokalnim samoupravama u oblasti zaštite životne sredine.

Ona je navela da će biti raspisani konkursi za zamenu kotlarinica u domovima zdravlja, školama, ambulantama, ali i konkursi za pravna lica, koji će se realizovati preko opština i gradova, kao i pozivi za projekte pošumljavanja i ozelenjavanja u cilju smanjenja zagađanja vazduha.

U skladu sa tim, ministarka je izrazila nadu da će se lokalne samouprave prijaviti na pomenute konkurse i pripremiti odgovarajuće projekte.

Matić je poručila da će, u saradnji sa Fondom za razvoj, biti nastavljena pomoć resornog ministarstva turističko-ugostiteljskoj privredi, kao i da će građanima biti na raspolaganju 100.000 vaučera za odmor u Srbiji u 2021. godini.

Naredna godina usmerena je ka određenim infrastrukturnim projektima za koje smo u budžetu opredelili 600 miliona dinara, između ostalog i za vaučere, koji su se pokazali kao izuzetno značajni za pospešivanje ugostiteljsko-turističke privrede, navela je ona.

Ministarka je podvukla da Vlada Srbije sve mere donosi u cilju ublažavanja negativnih ekonomskih posledica pandemije i spasavanja radnih mesta u tom sektoru, koji treba da počne da se polako oporavlja.

Prema njenim rečima, uslovi za vaučere su ove godine bili omogućeni svima čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, što je bilo važno za naše građane i ugostiteljsko-turističku privredu.

Takođe, kako je najavila, zajedno sa Fondom za razvoj, planiraju se i određena sredstva koja su vrlo povoljna za pospešivanje ugostiteljsko-turističke privrede, uz napomenu da su ti krediti bili na raspolaganju i ove godine.

Naime, za ugostiteljsko-turističku privredu ove godine je izdvojeno više od tri milijarde dinara, precizirala je Matić i naglasila da su se ti krediti pokazali kao izuzetno značajni za očuvanje likvidnosti i obrtnih sredstava malih i srednjih preduzeća u toj grani privrede.

Nastavićemo da sa Ministarstvom privrede omogućavamo tu vrstu zaduživanja, jer su uslovi povoljni, a podrazumevaju dve godine grejs perioda, tri godine otplate i jedan odsto kamate.

Ministarka je prenela da su privrednici istakli da im je ta vrsta pomoći bila mnogo značajnija nego direktna pomoć u vidu isplate minimalca.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE