Brus parking240716 1

Participativno budžetiranje je način da građani predlože na šta bi mogao da se troši novac iz gradske kase, bilo da je to izgradnja trotoara, asfaltiranje pojedinih ulica, uređenje stadiona ili ... Postupak podrazumeva udruživanje svih aktera u odlučivanju o budžetu za narednu godinu (svi stanovnici opštine, poljoprivrednici, preduzetnici, privrednici i lokalna vlast) koji bi zajednički doprineli kvalitetnoj i transparentnoj raspodeli javnog novca.

Za razliku od 2021. godine, i prethodnih godina, Opština Brus bi trebalo da uključi što veći broj građana u planiranje budžeta za narednu godinu, naročito mlade, jer oni najbolje znaju šta im je potrebno u narednom periodu i da bi na osnovu toga mogli da planiraju svoju budućnost - ili u opštni Brus ili negde dalje.

Ukjučivanje što većeg broja stanovnika opštine u pripremu budžeta je način da se čuju predlozi i kaže na šta bi mogao da se troši novac iz opštinske kase, bilo da je to rekonstrukcija i izgradnja ulica i trotoara, stadiona, igrališta, puteva u selima, ostale infrastrukture pa i o izradi planova budućeg razvoja opštine Brus.

Veoma mali broj građana opštine Brus, sa seoskog i gradskog područja, je obavešten da svojim predlozima mogu uticati na kreiranje budžeta i da mogu predlagati projekte koji se odnose na objekte i infrastrukturu koje su u nadležnosti lokalne samouprave čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta opštine Brus.

S obzirom da postoji kalendar izrade budžeta lokalnih samouprava već je trebao da bude objavljen Vodič za građane kroz budžet Opštine Brus za 2022. godinu a na osnovu Uputstva za pripremu budžeta, indirektni i direktni korisnici budžetskih sredstava (mesne zajednice, javna preduzeća čiji je osnivač lokalna samopurava, ustanove za kulturu, škole i predškolske ustanove trebalo je da do 01. septembra 2021. godine predaju predloge srednjoročnih i godišnjih finansijskih planova izrađenih prema Uputstva za pripremu budžeta za 2022. godinu..

Brus zabudzet22 121121

Nadamo se da priprema budžeta Opštine Brus za 2022. godinu teče po planu i da je efikasnija nego tokom 2020 godine.

Takođe, nadamo se da će lokalna vlast ove 2021. godine u procesu pripreme lokalnog budžeta za 2022. godinu, sa projekcijama za naredne godine, uključiti veći broj građana, naročito mlade, što će pomoći da se bolje sagledaju potrebe svih stanovnika koji žive na teritoriji opštine Brus.
Nenad Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Dragan 28d
Podsećam da nam opština Brus u duži niz godina nije pomagala za neku novčanu pomoć Udruženju RMVI i nekim drugim boračkim ili invalidskim udruženjima koja su na određen način pomagala projekte državnih bitnih pitanja koja nam nisu uvažena. Ja sam deo mog rada na jednom delu projekta dao na razmatranje advokatu u Nišu Srđanu Aleksiću njegovoj kancelariji u Nišu. Druge neke sam pružao kao pomoć mog udruženja kada sam mogao dati doprinos. S toga očekujem pomoć udruženju vojnih invalida kao takođe rad na tom projektu je dovršavao UNESCO tada gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice gospodin Goran Rakuć sa teritorije po rezoluciji 1244 SB UN. Nadamo se da ćete imati u vidu i pomoć dati u određenoj meri i mogućnosti u saradnji sa svima i potrebnim ministarstvima, kabinetima i ličnostima od uticaja i značaja pri rešavanju tih problema. Stojimo na raspolaganju da budemo od pomoći pri svakom neophodnom rešavanju. Predsednik Udruženja RMVI Brus, Dragan Vučković
| 0 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE