zastavasrbija

Beograd 28.10.2021. Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici, na inicijativu potpredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, odluku o ustanovljavanju Dana rodne ravnopravnosti, koji će se obeležavati 11. juna svake godine.

Mihajlović je tim povodom istakla da je država, formiranjem Koordinacionog tela pre sedam godina i uz novu, rodno odgovornu Vladu, poslala jasnu poruku da rodnu ravnopravnost i položaj žena u Srbiji želi da unapredi, kako bi i žene, kao i muškarci, imale jednake mogućnosti da rade, napreduju i žive.

Ona je objasnila da je predložila da se ustanovi nacionalni Dan rodne ravnopravnosti kako bi ova tema i zajednički napori za postizanje rodne ravnopravnosti bili vidljiviji.

Izabrali smo 11. jun, dan kada je 1842. godine odobreno školovanje žena u Srbiji. Ukazom kneza Mihaila odobreno je Nataliji Petrović i Sofiji i Katarini Lekić da mogu da otvore školu za žensku decu. Uz pravo glasa, obrazovanje devojčica i žena je siguran put ka boljem i kvalitetnijem životu, poručila je potpredsednica Vlade.

Prema njenim rečima, ustanovljavanjem Dana rodne ravnopravnosti doprinosi se podizanju svesti o njenoj važnosti kao preduslova za napredak celokupnog društva i jednog od osnovnih vrednosti demokratske države.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE