PetkovicPetar Merdare1221a

Merdare, 02.12.2021. Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini danas su ponovo zabranile da poseti južnu pokrajinu, uruči pomoć i obiđe srpski narod.

Ovo je peta zabrana od početka godine koju je Priština izrekla direktoru Kancelarije, a odluku da glavnom pregovaraču u dijalogu onemogući posetu Kosovu i Metohiji, Priština je donela svega pola sata pre nego što je Petković trebalo da započne svoj obilazak.

Petković je, tim povodom, na administrativnom prelazu Merdare istakao da je Priština ponovo prekršila sporazume postignute u Briselu o slobodi kretanja i zvaničnim posetama.

On je rekao da je posetu uredno najavio u skladu sa sporazumom, dodavši da je ideja njegove posete Kosmetu bila da obiđe učenike Bogoslovije u Prizrenu i srpske povratnike u selu Novake, ali i da razgovara sa našim ljudima i socijalno-ugroženim porodicama na severu pokrajine.

Međutim, Priština mi onemogućava da obavljam svoj posao na prostoru Kosmeta, ali ono što je važno i što svi treba dobro da razumeju jeste da nikakvim zabranama neće moći, ni ovog puta, ali ni ubuduće, da tu vezu između države Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na bilo koji način prekine, poručio je Petković.

On je ponovio da su ovakve zabrane zapravo dokaz da se Beograd bori za svoj narod, i naveo i da je o najnovijoj zabrani obavestio i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Ako se Priština ovako odnosi prema glavnom pregovaraču u dijalogu, jasno vam je kako se onda odnosi i prema našem narodu na Kosmetu, a iz dana u dan povećava se broj incidenata koji su generisani upravo antisrpskom politikom, ali i retorikom koja dolazi direktno od Aljbina Kurtija i same Prištine, naglasio je Petković.

Direktor Kancelarije je rekao da ako njemu ne dozvoljavaju da uđe na prostor Kosmeta, kako onda možemo da govorimo o bilo kakvoj normalizaciji odnosa.

Mi želimo normalizaciju, dobre odnose i da razgovaramo i rešavamo sve probleme. Međutim, Kurti je taj koji svakog dana ubija i pokušaj normalizacije odnosa, to je upravo učinio i ovde, danas na Merdaru time što mi je zabranio ulazak na prostor Kosmeta, naveo je on.

Petković je istakao da Beograd poštuje sporazum o zvaničnim posetama jer je samo u prethodnih nekoliko dana više prištinskih zvaničnika boravilo u centralnoj Srbiji, u skladu sa sporazumom – bez statusnih oznaka i neutralno.

Prethodno, Priština je Petkoviću zabranila ulaz na Kosovo i Metohiju 13. januara, 16. aprila, 3. septembra i 23. novembra ove godine.
izvor i foto:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE