MinLS panel1221a

Beograd 14.12.2021. Državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije Maja Mačužić Puzić izjavila je danas da je unapređenje nivoa odgovornosti, zajedno sa jačanjem transparentnosti na svim nivoima vlasti, jedan od posebnih ciljeva Strategije reforme javne uprave u Srbiji za naredni desetogodišnji period.

Mačužić Puzić je na panelu „Zašto je transparentnost bitna za dobru upravu u Srbiji“, u okviru Prve plenarne sednice Zajedničke inicijative Svetske banke za transparentnost i odgovornost u Srbiji, navela da je odgovornost uprave prema građanima i unutar samog sistema neizostavan element efikasne i dobre uprave kakvoj težimo.

Ona je objasnila da će tokom prvih pet godina sprovođenja Strategije, razrađenih kroz prateći akcioni plan, fokus biti na stvaranju odgovarajućeg okruženja i neophodnih preduslova za ostvarivanje značajnog napretka u ovoj oblasti.

Prema njenim rečima, od 2015. godine državne institucije otvaraju podatke koji su u njihovom posedu, a uspostavljen je i Portal otvorenih podataka na kome se nalaze podaci javnih institucija, čime su stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru, kao i svim zainteresovanim pojedincima koji žele da crpe informacije iz ovog izvora.

Mačužić Puzić je ukazala na primer dobre prakse kada je u pitanju ovakva saradnja, imajući u vidu da se građanski vodič kroz budžet Srbije objavljuje svake godine, a da sve više jedinica lokalne samouprave primenjuje ovakvu praksu, dok pojedine i uključuju svoje građane u odlučivanje o lokalnim budžetima.

Neki od ovih rezultata, kako je navela, ostvareni su u okviru inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu, u kojoj Srbija učestvuje još od 2012. godine, a kroz koju država i civilni sektor zajedno rade na unapređenju transparentnosti, odgovornosti i učešća javnosti u donošenju odluka.

Govoreći o aktuelnim koracima koje je Ministarstvo preduzelo u okviru svojih nadležnosti, a u cilju jačanja odgovornosti u javnoj upravi, državna sekretarka je ukazala na pripremu i usvajanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Prema njenim rečima, ovim zakonim će se, između ostalog, unaprediti ostvarivanje prava javnosti na pristup informacijama od javnog značaja, čime se unapređuje nivo transparentnosti organa javne uprave, ali i podstiče njihova veća odgovornost prema građanima.

Koordinacijom celokupnog procesa reforme javne uprave i donošenjem važnih zakona za unapređenje transparentnosti i odgovornosti rada javne uprave u Srbiji, resorno ministarstvo načinilo je važne početne korake u pravcu daljeg sistemskog razvoja u ovoj oblasti, predočila je Mačužić Puzić.

Ona je rekla da je pred nama još izazova o kojima smo spremni da razgovaramo kako bismo našli zajednička rešenja za njihovo uspešno prevazilaženje, uz ocenu da je napravljen značajan pomak u odnosu na prethodne godine.

Svetska banka je u januaru 2020. godine, zajedno sa svojim lokalnim partnerima, uspostavila Zajedničku inicijativu za transparentnost i odgovornost u Srbiji sa ciljem uspostavljanja platforme za dijalog javnog, civilnog i poslovnog sektora.

Cilj današnje sednice je informisanje šire grupe partnera i zainteresovanih strana o misiji Inicijative i osnaživanje javne posvećenosti glavnih aktera.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE