MDULS MarijaObradovic0222

Beograd 11.02.2022. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović izjavila je juče da su se institucije u Srbiji ozbiljno bavile problemom „pravno nevidljivih lica“ i da je na tom polju unapređen pravni okvir, kojim su stvoreni mehanizmi za nesmetan upis u matičnu knjigu rođenih, posebno dece čiji roditelji nemaju lična dokumenta.

Obradović je, nakon potpisivanja trećeg po redu Sporazuma o razumevanju Ministastva državne uprave i lokalne samouprave, Zaštitnika građana i Predstavništva UNHCR u Srbiji, objasnila da je na taj način obezbeđena pravna sigurnost i za tu decu, ali i za sistem u celini, a unapređena su i druga prava iz ličnog statusa.

Ona je navela da nam se, intenziviranjem saradnje kroz ovaj sporazum, pruža mogućnost da do kraja 2024. godine iskorenimo apatridiju u Srbiji u potpunosti.

Ministarka je dodala da su u cilju rešavanja ovog pitanja tokom prethodnih godina obučeni kadrovi i sprovedena medijska kampanja, a da je posebno važan aspekt saradnje bilo rešavanje problema romske populacije, jedne od najosetljivijih grupa stanovništva u Srbiji.

"Drago mi je da podaci UNHCR istraživanja iz 2020. godine o raširenosti apatridije među Romima, Aškalijama i Egipćanima koji žive u neformalnim naseljima u Srbiji, pokazuju da se slučajevi da neko nije upisan u matičnu knjigu rođenih sada pojavljuju tek kao izuzetak." - poručila je Obradović.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo nastoji da dobru saradnju sa Zaštitnikom građana i Predstavništvom UNHCR u Srbiji nastavi sa ciljem rešavanja preostalih slučajeva „pravno nevidljivih lica“, ali i radi sprečavanja pojave novih slučajeva.

"Naše buduće zajedničke aktivnosti ići će u takvom pravcu da će se podudariti sa završetkom globalne desetogodišnje kampanje UNHCR-a pod nazivom „Ja pripadam“, koja ima za cilj potpuno iskorenjivanje apatridije kao pojave u čitavom svetu." - zaključila je Obradović.

Sporazum o razumevanju danas su potpisali ministarka Marija Obradović, za Zaštitnika građana Jelena Stojanović, a u ime Predstavništva Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji Frančeska Boneli.
izvor i foto:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE