Ombudsman ZastitnikGradjana

Beograd 31.03.2022. Mobilne ekipe Zaštitnika građana pratiće na terenu ostvarivanje političkih prava građana Republike Srbije u nedelju 3. aprila 2022. godine, dok će službe ove nezavisne državne institucije za zaštitu ljudskih prava raditi od 7 sati ujutru kada se otvaraju biračka mesta pa do kasno u noć.

„Pozivam sve građane Republike Srbije, posebno osobe sa invaliditetom i starije, da nam se obrate telefonskim putem ili direktno ukoliko u nedelju, prilikom ostvarivanja svojih političkih prava na biralištima, budu imali ikakvih problema kako bismo bili u mogućnosti da otklonimo prepreke“, rekao je Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

Zaštitnik građana je ukazao da praksa institucije pokazuje da i ranije osobe sa invaliditetom i starija populacija nisu u potpunosti mogli da koriste svoje biračko pravo jer im je otežan pristup određenim glasačkim mestima, čime se krše njihova politička prava.

„Građanska i politička prava čine glavni deo Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija, a garantovana su zakonima i Ustavom Republike Srbije. Institucija Zaštitnika građana će u nedelju, u okviru svojih nadležnosti, raditi na obezbeđivanju punog i jednakog uživanja svih ljudskih prava svim građanima Republike Srbije“, rekao je ombudsman Pašalić.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE