Izbori2022 foto

Česta dilema među biračima jeste šta je važeći, a šta nevažeći glasački listić i kako se pravilno zaokružuju kandidati, odnosno izborne liste i šta da rade ako slučno zaokruže broj onih za koje nisu želeli da glasaju, navedeno je portal crta.rs.

Pred biračima je više mogućnosti kako mogu da ispune glasački listić, a šta je važići, a šta nevažeći određeno je Zakonom o izboru narodnih poslanika i precizirano Priručnikom o radu biračkih odbora Republičke izborne komisije i više je mogućnosti pred biračima.

Važeći glasački listić je onaj koji je popunjen tako da se sa sigurnošću može zaključiti za koga je birač glasao. Osim u slučaju kad je zaokružen jedan redni broj ispred naziva izborne liste ili kandidata, listić je važeći i ako je popunjen na sledeće načine:

  • ako je birač zaokružio ili podvukao ime i prezime samo jednog kandidata
  • ako je birač zaokružio ili podvukao naziv ili deo naziva samo jedne izborne liste
  • ako je birač zaokružio ili podvukao i redni broj ispred naziva izborne liste i naziv te izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi
  • ako je birač zaokružio ili podvukao ime jednog nosioca izborne liste
  • ako je birač zaokružio ili podvukao i ime jednog nosioca izborne liste i ime i prezime prvog kandidata na toj izbornoj listi
  • ako je birač na listiću precrtao jedan ili više rednih brojeva odnosno jedan ili više naziva izbornih lista, a zaokružio redni broj ispred imena i prezimena kandidata ili liste

VazeciNevazeciListici CRTA

Glasački listić je važeći, ako su uz sve navedene varijante na listiću ispisani ili nacrtani komentari, parole i druge poruke.

Nevažeći glasački listić je nepopunjeni glasački listić, kao i listić koji je popunjen tako da se ne može jasno i nedvosmisleno utvrditi za koga je birač glasao. Ukoliko je birač zaokružio više izbornih lista ili kandidata, odnosno ako je jednu listu zaokružio, a drugu podvukao, ovaj listić smatra se nevažećim jer nije moguće da se prepozna izborna volja birača.
izvor:crta.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE