ParlamentRS0520

Završena je sednica Narodne skupštine Republike Srbije na kojoj su poslanici usvojili Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, koji je podnelo 148 narodnih poslanika, pa će tako Vlada Srbije ubuduće imati 25 ministarstava. Sednica je održana 18, 19 i 21. oktobra

Pre utvrđivanja dnevnog reda, predsednici, odnosno, ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa, narodni poslanici prof. dr Tamara Milenković Kerković, Radomir Lazović, Stefan Krkobabić, Jasmin Hodžić, Danijela Nestorović, Srđan Milivojević, Miroslav Aleksić, Janko Veselinović, Đorđe Milićević i Aleksandar Marković, zatražili su obaveštenja i objašnjenja u skladu sa članom 287. Poslovnika Narodne skupštine.

U nastavku rada, Narodna skupština utvrdila je sledeći dnevni red sednice:

  •    Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, koji je podnelo 148 narodnih poslanika.

Pre prelaska na rad po dnevnom redu, Narodna skupština je na osnovu Odluke Republičke izborne komisije (RIK) o dodeli mandata narodnim poslanicima radi popune upražnjenih poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini i Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, koji je utvrdio da su se stekli uslovi za potvrđivanje mandata narodnim poslanicima, a shodno članu 134. Zakona o izboru narodnih poslanika, konstatovala potvrđivanje mandata narodnim poslanicima: Daliboru Šćekiću, Srđanu Simiću, Andrijani Avramov, Sandri Joković i Edisu Durgutoviću, izabranim sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ - ZAJEDNO MOŽEMO SVE; Oliveri Lazović, izabranoj sa Izborne liste Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije; Draganu Vuliću, Sanji Ćalović i Đorđu Kosaniću, izabranim sa Izborne liste IVICA DAČIĆ - PREMIJER SRBIJE i Zoranu Stojanoviću, Ljubinku Đurkoviću i Aleksandru Jerkoviću, izabranim sa Izborne liste DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić konstatovao je potvrđivanje mandata navedenim narodnim poslanicima i čestitao im na izboru.

Takođe, Narodna skupština primila je ostavke narodnih poslanika Vladana Đukića, Jelene Bogdanović i Dragane Stević, na funkciju narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i saglasno članovima 132. i 133. Zakona o izboru narodnih poslanika, a na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala da je prestao mandat, pre isteka vremena na kojoj su izabrani, narodnim poslanicima Vladanu Đukiću, Jeleni Bogdanović i Dragani Stević, danom podnošenja ostavki. Saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika, biće popunjena upražnjena mesta u Narodnoj skupštini.

Narodna skupština započela je načelni pretres o jedinoj tački dnevnog reda. Predlog zakona, narodnim poslanicima obrazložio je predstavnik predlagača, narodni poslanik Milenko Jovanov.

Do kraja dana Narodna skupština vodila je načelni pretres jedine tačke dnevnog reda.

Drugog dana rada, 19. oktobra 2022. godine, Narodna skupština nastavila je načelni pretres o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Tokom rada predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić je, u lično ime i ime narodnih poslanika, pozdravio predsednicu Skupštine Crne Gore Danijelu Đurović, koja je deo sednice pratila sa galerije velike sale Doma Narodne skupštine.

Narodna skupština vodila je i zaključila raspravu o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Trećeg dana rada, 21. oktobra Narodna skupština započela je pretres u pojedinostima Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

Tokom sednice Narodna skupština je na osnovu Odluke Republičke izborne komisije o dodeli mandata narodnim poslanicima radi popune upražnjenih poslaničkih mesta u Narodnoj skupštini i Izveštaja Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, koji je utvrdio da su se stekli uslovi za potvrđivanje mandata narodnim poslanicima, a shodno članu 134. Zakona o izboru narodnih poslanika, konstatovala potvrđivanje mandata narodnim poslanicima Draganu Markoviću i Đorđu Todoroviću izabranim sa Izborne liste ALEKSANDAR VUČIĆ - ZAJEDNO MOŽEMO SVE i Sanji Vuković-Ivančević, izabrane sa Izborne liste DR MILOŠ JOVANOVIĆ - NADA ZA SRBIJU - Srpska koalicija NADA - Nacionalno demokratska alternativa - Demokratska stranka Srbije (DSS) - Za Kraljevinu Srbiju (MONARHISTI) - Vojislav Mihailović. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić konstatovao je potvrđivanje mandata navedenim narodnim poslanicima i čestitao im na izboru.

Takođe, Narodna skupština primila je ostavku narodne poslanice Olivere Lazović, na funkciju narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije i saglasno članovima 132. i 133. Zakona o izboru narodnih poslanika, a na predlog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja, konstatovala da je prestao mandat, pre isteka vremena na koje je izabrana, narodnoj poslanici Oliveri Lazović danom podnošenja ostavke. Saglasno Zakonu o izboru narodnih poslanika, biće popunjena upražnjena mesta u Narodnoj skupštini.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu u načelu i pojedinostima o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić odredio je petak, 21. oktobar u 23.37 časova kao Dan za glasanje o jedinoj tački dnevnog reda sednice.

Dan za glasanje

U Danu za glasanje, Narodna skupština je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima.

U Danu za glasanje Narodna skupština odlučivala je i o povredama Poslovnika na koje su ukazivali narodni poslanici tokom sednice i odlučila da ni u jednom slučaju odredbe Poslovnika nisu bile povređene.

Pošto je Narodna skupština obavila raspravu i odlučivanje o tački dnevnog reda sednice, predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić zaključio je Prvu sednicu Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2022. godini.

Vlada Srbije ubuduće će imati sledeća ministarstva:

  •    Ministarstvo finansija
  •    Ministarstvo privrede
  •    Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede
  •    Ministarstvo zaštite životne sredine
  •    Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
  •    Ministarstvo rudarstva i energetike
  •    Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine
  •    Ministarstvo pravde
  •    Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave
  •    Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog
  •    Ministarstvo unutrašnjih poslova
  •    Ministarstvo odbrane
  •    Ministarstvo spoljnih poslova
  •    Ministarstvo za evropske integracije
  •    Ministarstvo prosvete
  •    Ministarstvo zdravlja
  •    Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja
  •    Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju
  •    Ministarstvo sporta
  •    Ministarstvo kulture
  •    Ministarstvo za brigu o selu
  •    Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija
  •    Ministarstvo turizma i omladine
  •    Ministarstvo informisanja i telekomunikacija
  •    Ministarstvo za javna ulaganja

izvor i foto:parlament.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE