MPetric Brus140416 2
Milan Petrić, narodni poslanik u Skupštini Srbije, koji je 12. februara 2016. godine jedini od poslanika glasao protiv sporazuma između Srbije i NATO nedavno je posetio Brus. Imali smo priliku da nakratko popričamo u kafeu "Moskva" i da Milanu Petriću postavimo par pitanja na temu glasanja protiv sporazuma Srbije i NATO.

Koji je bio razlog Vašeg glasanja protiv sporazuma Srbije i NATO?
Što se tiče sporazuma sa NATO smatram da je štetan po Srbiju i da je u određenim članovima na neki način ugrožena bezbednost same naše države. Ispada da NATO uopšte neće imati trošak, da kažem, jer će većinu troškova snositi naša država. Ukoliko država može da omogući stranim vojnicima da učestvuju samo u plaćanju komunalnih taksi, takođe smatram da bi to trebalo da se obezbedi i našim građanima koji su socijalni slučajevi, ljudi koji nisu u stanju i mogućnosti da plaćaju razne dadžbine, naravno to smatram da može dobro da dođe i našim privrednicima. Mi ne traba da ulazimo u NATO i ne treba da potpisujemo nikakve štetne sporazume po našu državu, naravno smatram da je to glasanje bilo adekvatno i u skladu sa voljom naroda, a ujedno i stav moje partije. Mi ne možemo zaboraviti 78 dana koliko je trajala agresija na Srbiju i ne možemo zaboraviti 78 dana strahote i stradanja preko 2.000 srpskih državljanja i u skladu sa tim ja bih ponovo glasao protiv.
MPetric glasanje
 Bili ste jedini od 164 poslanika koji je glasao protiv. Kakav je bio osećaj u Skupštini posle glasanja?
Mogu reći da sam bio veoma prijatni iznenađen jer mi je dosta zaposlenih u Skupštini čestitalo, dok neke kolege nisu želeli jednostavno da se izjasne po tom pitanju a ja lično smatram da su više zastupali partijski stav. Takođe smatram da je moj glas predstavljao čak 90 odsto srpskog naroda koji po svim istraživanjima ne želi Srbiju u NATO i poslušao sam svoj narod koji u Parlamentu i zastupam.


Ako vaša partija uđe u vlast na koji način će zadržati svoj stav prema NATO i na koji način će se boriti da te svoje stavove ostvari s obzirom da je SNS –a glasala za taj sporazum?
Kao što je predsednik SNP-a, Nenad Popović, više puta naglasio, mi nećemo odustati od svog anti-NATO stava. To je jedna od ključnih tačaka naše politike koja oblikuje identitet naše partije. To što smo u koaliciji sa SNS nikako ne znači da će se SNP odreći svog identiteta, naprotiv, smatramo da je upravo naš izraženi nacionalni identitet ono što nas čini poželjnim partnerom za SNS. SNP treba da ima ulogu "nacionalne protivteže" u odnosu na pojedine EU i NATO lobiste u i oko Vlade Srbije.

Kako je zamišljeno funkcionisanje kancelarije za saradnju sa Rusijom u lokalnim samoupravama?
Lokalne kancelarije treba da budu institucionalni most između naših proizvođača i ruskog tržišta, odnosno servis koji će našim privrednicima i poljoprivrednicima olakšati da svoje proizvode izvezu na veliko tržište Rusije. Srbija je jedina zemlja na svetu koja sve  što proizvede može da izveze u Rusiju bez carina. Uz to, Rusija je uvela sankcije EU i Turskoj, tako da proizvodi iz ovih zemalja, koji su nekada zauzimali vodeće pozicije na tom tržištu, više ne mogu da se prodaju u Rusiji. Ovu šansu Srbija mora da iskoristi! Treba da se ugledamo na zemlje EU i da našu saradnju sa Rusijom razvijamo na isti način kao sve razvijene zemlje u regionu i u Evropi. Potrebno nam je više Kancelarija za saradnju sa Rusijom čiji je zadatak da pomogne veći izvoz srpskih proizvoda i usluga u Rusiju, ali i da privuče ruske investicije u Srbiju. 

BrusONLINE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE