KS javnoIcivilno0523a

Kruševac, 17.05.2023. Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov održao je danas u Kruševcu sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava koji predstavljaju kontakt tačke za saradnju sa organizacijama civilnog društva.

Žigmanov je tom prilikom naveo da je saradnja sa organizacijama civilnog društva postala jedan od političkih kriterijuma za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, koja kroz godišnje izveštaje Evropske komisije procenjuje koliko je unapređen pravni, finasijski i institucionalni okvir za saradnju sa civilnim društvom i da li je sloboda udruživanja ugrožena.

Prema njegovim rečima, upravo u tome je velika uloga države, jer je ona ta koja treba da obezbedi neometane uslove za rad civilnog sektora i da vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja u društvu sa predstavnicima tog sektora.

On je naglasio da su brojne aktivnosti Ministarstva u prethodnom periodu bile usmerene na unapređenje dijaloga i saradnje organa uprave sa organizacijama civilnog društva, čime se jača demokratija u Srbiji.

Ministar je najavio da će do kraja leta biti formiran Savet za saradnju sa civilnim društvom, u cilju daljeg jačanja institucionalnih mehanizama saradnje donosioca odluka i predstavnika organizacija civilnog društva o najvažnijim temama u oblasti podsticajnog okruženja.

Sastanak je vodio pomoćnik ministra iz Sektora za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović, u saradnji sa predstavnikom Beogradske otvorene škole (BOŠ) Vladimirom Pavlovićem, koji je saopštio da je počela sa radom informativna stranica na sajtu Ministarstva sa svim informacijama o radu kontakt tačaka.

KS javnoIcivilno0523b

Na sastanku je vođena konstruktivna diskusija učesnika iz brojnih lokalnih samouprava, koji su iznosili probleme sa kojima se najčešće susreću u radu i komunikaciji u ovoj oblasti, pri čemu je Žigmanov poručio da su njihova iskustva dragocena i da će Ministarstvo nastaviti da radi na razvijanju institucionalnog okvira i stvaranju demokratskog ambijenta i saradničkih i partnerskih odnosa javne uprave i civilnog društva.

Sastanku, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i BOŠ, prisustvovali su pomoćnik ministra iz Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije Boris Milićević i gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
izvor i foto:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE