zastavasrbija

Vlada Republike Srbije usvojila je na juče održanoj sednici Uredbu o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana usled dejstva poplava u maju i junu 2023. godine.

Na osnovu evidencija jedinica lokalne samouprave, obuhvaćenih Odlukom o proglašenju elementarne nepogode na teritoriji 56 jedinica lokalne samouprave, prema do sada preliminarno prikupljenim podacima, utvrđeno je da je 20 porodičnih stambenih objekata razvrstano u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda.

Samim tim neophodno je pružiti konkretnu pomoć ugroženom stanovništvu u vidu dodele bespovratnih novčanih sredstava. Za rešavanje ovog problema Vlada je opredelila 70.000.000 dinara.

Vlada je usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, u periodu od 2023. do 2024. godine, koji konkretizuje sve mere i aktivnosti koje će biti preduzete u navedenom periodu.

Na ovaj način će biti unapređeno delovanje odgovorih institucija, omogućavanje praćenja postignutih rezultata, kvalitetno izveštavanje, kao i blagovremena revizija ciljeva i identifikovanih mera zarad boljeg planiranja u budućnosti.

Akcioni plan je strukturno podeljen u odnosu na jedan opšti i tri posebna cilja. Opšti cilj je usmeren na izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom u uživanju svih građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, uz puno poštovanje njihovog dostojanstva i individualne autonomije, obezbeđivanja nezavisnosti, slobode izbora i pune i efektivne participacije u svim oblastima društvenog života, uključujući i život u zajednici.

Kako bi se postigli ovi rezultati, planirani su i posebni ciljevi: povećana društvena inkluzija osoba sa invaliditetom, obezbeđeno uživanje njihovog prava na poslovnu sposobnost i porodični život na ravnopravnoj osnovi sa drugima, efikasana zaštita od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja, kao i sistemsko uvođenje perspektive invaliditeta u donošenje, sprovođenje i praćenje javnih politika.

Na sednici je donet i Zaključak o saglasnosti da Republička direkcija za robne rezerve izvrši kupovinu merkantilne pšenice rod 2023. godine do 200.000 tona.

Otkup ove pšenice vršiće se od fizičkih lica, odnosno nosioca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava. Minimalna količina za otkup je 10 tona, a maksimalna 100 tona po gazdinstvu.

Ukoliko se ne otkupi dovoljna količina od nosioca registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava, otkup će se vršiti i od drugih privrednih subjekata.

Merkantilna pšenica biće otkupljena po ceni od 25 dinara po kilogramu, bez PDV-a, a kupovina će se vršiti posredovanjem Produktne berze ad Novi Sad, sa kojom će Direkcija zaključiti poseban ugovor.

Ova mera doneta je s obzirom na bilansne potrebe i ostvarivanje strateškog nivoa zaliha merkantilne pšenice, kao i pomoć primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Predviđena sredstva za realizaciju ovog zaključka iznose 5.506.600.000 dinara
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE