izbori 2023

Republička izborna komisija je sednici održanoj 03. decembra 2023. godine donela Odluka o objavljivanju ukupnog broja birača u Republici Srbijiza izbore za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisane za 17. decembar 2023. godine.

Ukupan broj birača u Republici Srbiji, na dan 1. decembar 2023. godine je 6.500.165.

U nastavku sednice, Republička izborna komisija donela je i Odluku o broju glasačkih listića koji se štampaju za glsanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanim za 17. decembar 2023. godine. Utvrđeno je da će se štampati 6.500.165 glasačkih listića, odnosno broj listića koji je jednak ukupnom broju birača u Republici Srbiji na dan 1. decembar 2023. godine.

Na 33. sednici, članovi RIK odlučivali su i o prigovoru podnosioca Izborne liste SRBIJA PROTIV NASILjA – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić za izbore za odbornike Skupštine grada Kraljeva, u kojem traže odobrenje za predlog članova i zamenika članova u organe za sprovođenje izbora u proširenom sastavu, shodno članu 92. stav 1. Zakona o lokalnim izborima. Komisija je donela Rešenje kojim se Republička izborna komisija oglašava stvarno nenadležnom za odlučivanje po prigovoru Koalicije SRBIJA PROTIV NASILjA – Miroslav Miki Aleksić – Marinika Tepić, podnosioca proglašene Izbore liste kanditata za odbornike Skupština grada Kraljeva, koji je podnet protiv Rešenja Gradske izborne komisije grada Kraljeva, od 26. novembra 2023. godine.

Republička izborna komisija odlučivala je i o prigovoru podnosioca Izborne liste “MI-GLAS IZ NARODA, prof. dr Branimir Nestorović“, na Predlog za imenovanje člana Opštinske izborne komisije Stara Pazova u proširenom sastavu za sprovođnje izbora za narodne poslanike Narodne skupštine, raspisanih za 17. decembar 2023. godine. RIK je usvojila prigovor kojim poništava Rešenje Opštinske izborne komisije Stara Pazova i imenuje Branislav Uzelac u prošireni sastav, na predlog Grupe građana MI-GLAS IZ NARODA, prof. dr Branimir Nestorović.

Sednici je predsedavao predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

izvor:rik.parlament.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE