logo brusonline04.06.2015. Iz budžeta opštine Brus za finansiranje ili sufinansiranje potreba i interesa građana u oblasti sporta na teritoriji opštine Brus za 2015. godinu izdvojeno je 10.880.000,00 dinara. 


Na dva raspisana konkursa za dodelu sredstava u oblasti sporta na teritoriji opštine Brus javila su se sva zainteresovana sportska udruženja, sportska društva, stručna i druga udruženja u oblasti sporta, ustanove i privredna društtva u oblasti sporta, sportske zadužbine i sportski klubovi.  
Posle pregleda priložene dokumentacije, razmatranja i odlučivanja Komisija za dodelu sredstava u oblasti sporta odlučila je a predsednik opštine Brus je potpisao ugovore sa:

FK „Mladi gorani“ Dubci u iznosu od 307.000,00 dinara
FK „Gnjila“ Igroš u iznosu od 276.000,00 din
PSD „Srebrnac“ Brus u iznosu od 300.000,00 din
OFŠ FK „Kopaonik“Brus u iznosu od 880 evra
KK „Kopaonik“ Brus u iznosu od 954.680,00 din
FK „FUD“ Brus u iznosu od 2.082.780,00 din
STK „Kopaonik“ Brus u iznosu od 316.00,00 din
AMSK „Kopaonik“ Brus u iznosu od 734.280,00 din 
JK „Brus“ Brus u iznosu od 992.380,00 din
FK „Donji Kopaonik“ Razbojna u iznosu od 719.780,00 din 

Zbog neispunjavanja uslova konkursa odbačena je dokumentacija Saveza sportova opštine Brus, AK "Goran Raičević" i FK "Kopaonik". 

Komisija za dodelu sredstava u oblasti sporta ima pet članova: Vidojević Dragan, Milenković Nenad, Jovanović Nebojša, Makragić Dejan i Stojković Aranđel kojeg je u novom sazivu zamenio Mirčeta Miljković.

Nadamo se da Komisija ne zaseda po svakom zahtevu pojedinačno i tako uvećava troškove budžeta opštine Brus jer je ova komisija, kao i svaka Skupštinska komisija, plaćena dnevnicama po zasedanju, a iznos dnevnice je trenutno 2.172,00 dinara po članu. 

Od pet članova Komisije tri su i odbornici SO Brus koji su i na visokim funkcijama u pojedinim klubovima kojima su dodeljena sredstva. 
Ova tri odbornika na skupštinskom zasedanju glasanjem direktno odlučuju o raznim odlukama i finansijskim sredstvima vezanim za sport. Odbornici, članovi Komisije, ta finansijska sredstva odobravaju iz budžeta opštine Brus koja kasnije dolaze i do "njihovih" klubova koji troše ta sredstva,  ujedno dobijaju i dnevnice za svako zasedanje Komisije za dodelu sredstava u oblasti sporta, i na kraju ista lica kontrolišu trošenje istih finansijskih sredstava.

Po ovome ispada da odbornici koji su članovi Komisije za dodelu sredstava u oblasti sporta dodeljuju sredstva "svojim" klubovima i sami sebe kontrolišu. Ako se neko seća, bilo je nešto slično i u radu predhodne Koalicije a praksa se izgleda  nastavila i sada, u "novoj" Koaliciji.  

Mnogo bi jasnije bilo da su rezultati kao i odluke Komisije za dodelu sredstava u oblasti sporta na teritoriji opštine Brus objavljivani javnosti ili postavljeni na zvaničnom portalu opštine Brus. Zašto? Jer Komisija odlučuje o sredstvima iz budžeta opštine Brus a svi građani trebaju da imaju uvid o odlukama kao i o trošenju sredstava. 

Kako Opština Brus ili SO Brus ne izveštava javno o radu Komisije za dodelu sredstava u oblasti sporta  postavlja se logično pitanje "Da li je "sport iz budžeta" potreba i interes svih građana na teritoriji opštine Brus ili je možda i dalje  potreba i interes pojedinca"?
N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE