B Ruzic ex5

Ministar držvne uprave i loklane samouprave Branko Ružić istako je danas na predstavljanju Projekta Exchange 5 da je država obezbedila smo za naše opštine i gradove nastavak finansijske i stručne podrške za posao koji je važan kako bi se utvrdila i popisala javna svojina koja je u njihovom vlasništvu i kojom mogu da raspolažu.

Ministar je objasnio da je od uvajanja Zakona o javnoj svojini 2011. godine, lokalne samouprave prolaze kroz složen i dugotrajan proces uspostavljanja vlasništva nad imovinom koje su koristile. „Na tom polju situacija je prilično haotična, a dodatno je, pored složenog pravnog okvira, komplikuju i nedovoljni kapaciteti i složene imovinsko-pravne situacije na terenu. Sve to usporava proces upisa prava javne svojine na lokalnom nivou, zbog čega opštine nisu u mogućnosti da svoju imovinu stave u adekvatnu funkciju – funkciju razvoja svojih zajednica“, rekao je Ružić i doao da najveći deo (85%) JLS još uvek nema kompletne podatke o broju i strukturi objekata i zemljišta za koje bi mogli biti titulari javne svojine.

„Ovih nekoliko činjenica govori o tome da je našim lokalnim samoupravama potrebna upravo podrška kakva je obezbeđena kroz Program Exchange 5 jer upravljanje imovinom predstavlja jedan od najvažnijih instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja. Izgubili smo neke investitore odlaganjem rešavanja ovog važnog pitanja. Ekonomski razvoj je obaveza lokalnih samouprava, i to ne samo zakonska obaveza, nego stvarna, životna obaveza, jer svaka investicija, svako unapređenje poslovanja, svaki deo imovine koji se ustupi investitoru za fabriku ili zgrada za novu školu ili vrtić direktno utiču na kvalitet i standard života građana i građanki“ izjavio je ministar.

Mnistar je pozvao predstavnike lokalnih samouprva da se privaje za program Exchange 5 jer kroz njega mogu dobiti, ne samo sredstva za obavljanje ovog posla, već i znanja i veštine koje će kasnije moći da primene u praksi.
izvor:mduls.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE