Brus zgradaOpstine

Brus,14.09.2018. Skupština opštine Brus na sednici održanoj 15.06.2018. godine usvojila je Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Opštine Brus kojim se konkretizuju ustavne i zakonske norme koje utvrđuju demokratska načela i pravila rada službenika i nameštenika.

Na ovaj način daje se osnov za unapređenje rada Opštinske uprave i njenih zaposlenih kada vrše poslove iz nadležnosti lokalne samouprave i poslove od značaja za ostvarivanje prava i sloboda građana. 

Sa druge strane, sam Kodeks se upotrebljava tako što sami službenici i nameštenici imaju jasnu predstavu kako izgleda pravilan način rada sa strankama i ophođenje prema građanima, a ujedno je izvor razumljivih saznanja za stranke o tome kakvo postupanje i ponašanje službenika i nameštenika u Opštinskoj upravi opštine Brus imaju pravo da očekuju u stvarima koje se tiču njihovih prava, interesa i obaveza. 

Usvajanje Kodeksa ponašanja službenika i nameštenika od strane SO Brus predložilo je Opštinsko veće opštine Brus ali postoji mogućnost da predlagač i nije pročitao tekst a naročito Član 14. u kom se kaže "U svim oblicima javnih nastupa i delovanja u kojima predstavlja jedinicu lokalne samouprave, službenik je dužan iznositi stavove, u skladu s propisima, ovlašćenjima, stručnim znanjem i Kodeksom. Prilikom iznošenja stručnih i ličnih stavova, službenik pazi na ugled jedinice lokalne samouprave i lični ugled i sme iznositi samo istinite podatke, sadržinom i tonom kojim se ne vređa ugled organa, ustanova, preduzeća, kao ni njihovih predstavnika, a na isti način ima postupati i kada je reč o ličnom i poslovnom ugledu drugih fizičkih i pravnih lica."  

Takođe u tekstu Kodeksa ponašanja službenika i nameštenika Opštine Brus stoji da "U slučaju greške u radu službenika koja ima nepoželjan uticaj na prava ili interese stranaka, službenik je dužan da uputi pismeno izvinjenje stranci i nastoji da otkloni negativne posledice prouzrokovane njegovom greškom što je pre moguće, kao i da obavesti stranku o pravu na odgovarajuće pravno sredstvo i prigovor zbog propusta."

Prema ponašanju pojedinih službenika i imenovanih lica prema pojedinim građanima trebalo bi se zapitati da li su pojedini uopšte i pročitali Kodeks, a o pridržavanju ne treba trošiti reči. I zato pitanje "Da li Kodeks ponašanja važi baš za sve službenike i nameštenike Opštine Brus ili je donet samo reda radi?"
Kodeks ponašanja službenika i nameštenika Opštine Brus OVDE


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milica. 176661169
P.S. Cudi me da ovaj "Kodeks" ne vazi na primer za rukovodioca TO koji je na jednoj,kako je neznalice nazivaju,"manifestaciji" na jezeru Celije prezentovao Brus,opstinu i samu organizaciju koju vodi u stanju prilicne kolicine alkohola!?Ko za takve bahanalije snosi posledice?!U prilog Vasem pitanju i odgovoru "reda radi" najbolje ide ovaj primer.
Opustili se serifcici pa misle nista se ne vidi...
| 3 0
Milica. 176666259
Za sad bi velika vecina zaposlenih trebalo da bude podvrgnuta clanu 23 zbog nepostovanja,ociglednog ,clanova 18 i 19 (za pocetak)... A potom da nauce i ponasaju se u skladu sa clanom 6 i clanom 7,kao primer reprezentativni uzeti samog vodju opstine koji treba svojim primerom da ostalima pokaze kakav ne treba biti! Sa tim u vezi je i clan 5,koji on svojim ponasanjem svakako podkrepljuje... Ako su ovo uveli zbog takvih pojedinaca,koji ce u svom ponasanju izmeniti mnogo toga-odlicno,ali s'obzirom na to da svi znamo njihova misljenja o sebi samima poput "...bezgresnih..." onda je ovaj papiric sa odlukama sarena laza i njime mogu da obrisu prasinu ako redovno primenjuju clan 20.Dakle,narodski receno ZBORTE USTA DA NISTE PUSTA!
| 5 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE