SORaska2018 Kop1

Svečana sednica SO Raška, organizovana povodom 17. septembra Dana opštine, održana je na Kopaoniku u Hotelu Grand.

SORaska2018 Kop2

Posle intoniranja himne Republike Srbije u izvođenju hora Sv. Vasilije Ostroški iz Raške sednicu je otvorila predsednica SO Mirjana Skorić da bi se potom, po prikazivanju filma o istoriji Raške kao i periodu između 17. septembra prošle i ove godine, prisutnima obratio i predsednik Opštine Ignjat Rakitić.

 SORaska2018 Kop3

Svečanoj sednici SO Raška su pored odbornika i građana opštine Raška prisustvovali i zvaničnici i gosti iz drugih gradova i opština kao i predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve.

SORaska2018 Kop5 SORaska2018 Kop6

Gosti na sednici su bili i Branko Ružić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu, Nebojša Simović, načelnik Raškog upravnog okruga, Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, dr Bojan Milovanović, dir NP Kopaonik i drugi.

SORaska2018 Kop4

Ovom prilikom uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima i kolektivima koji su u prethodnih godinu dana promovisali opštinu Raška:

SORaska2018 Kop8
Zvanje počasnog građanina opštine pripalo je prof. dr Radanu Džodiću, doktoru medicinskih nauka – oblast onkologija, specijalisti opšte hirurgije, redovnom profesoru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na Katerdri hirurgija, direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Dr Džodić je uveo mnoštvo savremenih procedura minimalno invazivne hirurgije poput: detekcije stražarskih “sentinel” limfnih nodusa kod raka dojke, štitaste žlezde i melanoma kože, zatim detekcije nepalpabilnih lezija dojke, kao i tehnike poštednih i rekonstruktivnih operacija raka dojke.

SORaska2018 Kop9

Priznanje Raška povelja, koja se dodeljuje pravnim licima ili pojedincima za naročito visoke i značajne rezultate u radu u pojedinim oblastima, ili za naročito isticanje u progresivnim inicijativama i drugim aktivnostima, humanitarnim postupcima, kao i za životno delo, ove godine pripala je Radanu Anisijeviću, privredniku iz Raške za izuzetan doprinos turističkoj promociji i afirmaciji Opštine Raška.

Zahvalnice povodom Dana opštine dodeljene su:

Prof. dr Velimiru Markoviću Becu, doktoru medicinskih nauka, specijalisti opšte hirurgije i profesoru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za postignute rezultate u razvoju medicinske nauke i afirmaciji lečilišnih funkcija Jošaničke Banje i Kopaonika. Dr Marković, kao autor i koautor publikovao je oko 160 stručno-naučnih radova. Član je organizacionih odbora velikog broja naučnih skupova, stručnih sastanaka i simpozijuma. Dobitnik je Plakete Srpskog lekarskog društva, 2014. kao i Povelje „Dr Dragiša Mišović“ 2016. Dobitnik je nagrade grada Beograda 2012. za monografiju „Karcinom rektuma“ urednika prof. dr Zorana Krivokapića, gde je autor dva poglavlja i 2014. godine. takođe za udžbenik „Hirurgija“ urednika prof. dr Živana Maksimovića.

Prof. dr Vladanu Virijeviću, redovnom profesoru na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Univerziteta u Prištini, za doprinos u prikupljanju, očuvanju i objavljivanju značajne istorijske gradje vezane za Opštinu Raška. Dr Virijević je autor monografija: “Raška – ratna prestonica Kraljevine Srbije 1915” i “Raška 1912-1941”. Objavio je više od 30 stručnih radova, Na srpski jezik je preveo “Istoriju savremene Turske” bugarskog istoričara Džengiza Hakova.

Ljiljani Milosavljević, profesoru engleskog jezika i književnosti, za postignute rezultate u obrazovanju dece i odraslih sa teritorije Opštine Raška.

Nikši Barlovu, umetničkom direktoru Raških duhovnih svečanosti, za izuzetne rezultate u oblasti kulture i promociju Opštine Raška u zemlji i inostranstvu.

Skupština Opštine Raška, povodom Dana opštine, dodelila je i dve novčane nagrade, u iznosu od po 50.000 dinara:

Aleksi Baloviću, reprezentativcu Srbije u alpskom skijanju, za osvojeno prvo mesto na državnom prvenstvu u alpskom skijanju u svojoj kategoriji.

Učeniku Veljku Krsmanoviću, za osvojeno prvo mesto na Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije na harmonici.

SORaska2018 Kop7

Odlukom predsednika Opštine Raška Posebno priznanje dodeljeno je Miranu Jeriču, gradonačelniku Hrastnika (Slovenija), koji je bio prijatno iznenađen dodelom priznanja a tokom obraćanja prisutnima je kratko rekao: Hvala na priznanju. Videvši šta ste sve uradili u proteklom periodu i šta planirate pozdraviću vas rudarskim pozdravom - SREĆNO RAŠKA!


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE