Brus zgradaOpstine

Participativno budžetiranje je način da građani kažu na šta će se trošiti novac iz gradske kase, bilo da je to izgradnja hotela, trotoara, gradskog bazena, stadiona, igrališta ili ... Postupak podrazumeva udruživanje svih aktera u odlučivanju o budžetu za narednu godinu (lokalna vlast i građani)  koji bi zajednički doprineli kvalitetnoj i transparentnoj raspodeli javnog novca.

 Opština Brus bi trebalo da uključi što veći broj građana u planiranje budžeta za narednu godinu, naročito mlade, jer oni najbolje znaju šta im je potrebno.  Ovo je način da građani kažu na šta će se trošiti novac iz opštinske kase, bilo da je to izgradnja hotela, trotoara, gradskog bazena, stadion i igrališta... 

Veoma mali broj građana opštine Brus, sa seoskog i gradskog područja, je obavešten da mogu svojim predlozima uticati na kreiranje dela budžeta i da mogu predlagati projekte koji se odnose na objekte i infrastrukturu koje su u nadležnosti lokalne samouprave čije se finansiranje obezbeđuje iz budžeta opštine Brus.

Jedan od načina da se ovo izvede je i da se štampaju upitnici koji bi građanima biti dostupni na više lokacija u gradskim i seoskim mesnim zajednicama (u mesnim kancelarijama, školama, ambulantama...).

Nadamo se da će lokalna vlast opštine Brus ove godine, u procesu odlučivanja o lokalnom budžetu za 2019. godinu, uključiti veći broj građana, naročito mlade, što će pomoći da se bolje sagledaju potrebe svih koji žive na teritoriji opštine Brus.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Milica. 73680504
Kljucne reci ovog teksta su "...bi trebalo...".
Da li stvarno verujemo da ce ukljuciti gradjanstvo u takva odlucivanja? Pa to i oni koji treba da znaju,ne znaju.Razlog tome je svakako samovolja ovog vlastodrsca,koji mora da se ugradi u svaki metar opstine u kojoj zivimo.Logicno je onda i to sto doticni ne zeli fa pravda svoja dela nikom,po najmanje gradjanima...mora da puni kucni budzet.
I budzet njegovih slihtarica i poltroncica koje drzi uz sebe i kupuje na taj nacin...opste poznata stvar.Dakle odgovor na naslovno pitanje je da gradjani nikad nisu i nikad nece odlucivati zbog ovog vec pomenutog buljka i bulumente,njegovih tapsaca,oko njega.
| 4 -1
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE