Skupstina Srbije 021rs
U Srbiji je registrovano 106 političkih stranaka, a poslednja upisana je "Slovaci napred", čije je rešenje o upisu u registrar političkih stranaka objavljeno u najnovijem broju Službenog glasnika.
U oktobru ove godine u registar su upisane još dve partije, Narodni pokret Drina-Dinara-Dunav (NPDDD) i Srpski pokret Dveri, koje su upisane 1. odnosno 12. oktobra.

Pored njih, u ovoj godini su u registar upisane i Srpska narodna partija (SNP) Nenada Popovića, Republikanska stranka - politička stranka madjarske nacionalne manjine i Alternativa za promene - politička stranka albanske nacionalne manjine.

Pre registracije stranaka, 2009. godine, u Srbiji je postojalo oko 600 političkih partija. Političku stranku može osnovati najmanje 10.000, a političku stranku nacionalne manjine najmanje 1.000 punoletnih i poslovno sposobnih državljana Srbije.

Politička stranka se osniva na osnivačkoj skupštini donošenjem osnivačkog akta, programa, statuta i izborom lica ovlašćenog za zastupanje. Prijavu za upis u Registar političkih stranaka podnosi ovlašćeno lice u roku od 30 dana od dana osnivanja.

izvor:021.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE