Blace grbNakon obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i proglašenja vanrednog stanja na celoj teritoriji Republike Srbije, predsednik Opštine Blace Milan Ćurčić zakazao je 16.03.2020. godine sednicu Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Blace na kojoj je odlučeno sledeće:

Na inicijativu predsednika, na sednici Opštinskog štaba donet je zaključak o formiranju Stručno-operativnog tima za zaštitu od zaraznih bolesti, koji će koordinirati između republičkih organa i Opštinskog štaba i pratiti epidemiološku situaciju na teritoriji opštine Blace. Opštinski štab za vanredne situacije će kao stručno telo davati predloge Štabu za preduzimanje potrebnih mera.
Na održanoj sednici Štab je doneo sledeće naredbe:
1. Naređuje se načelniku Opštinske uprave da organizuje rad zaposlenih na neophodni minimum u organizacionim jedinicama Opštinske uprave.
 2. Naređuje se načelniku Opštinske uprave da obezbedi dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava, sredstava za higijenu i da preko svojih službenika vrši redovno dezinfikovanje prostorija i objekata Opštinske uprave. Takođe, potrebno je obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazu, kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način u organizacionim jedinicama Opštinske uprave u kojima zbog prirode posla dolazi veći broj ljudi.
 3. Naređuje se načelniku Opštinske uprave da u organizacionim jedinicama Opštinske uprave u kojima zbog prirode posla dolaze veći broj ljudi, organizuje rad i ostvarivanje prava građana shodno preporukama Ministarstva zdravlja, kao i obezbediti sledeće:
- na svakih sat vremena potrebno je napraviti pauzu i za to vreme izvršiti higijenu radnih površina, kao i površina sa kojima korisnici usluga dolaze u kontakt;
- svi zaposleni zaduženi za održavanje higijene moraju da nose maske i rukavice za jednokratnu upotrebu na radnom mestu.
 4. Naređuje se Opštinskoj upravi da redovno, preko nadležnih inspekcija, kontrolišu sprovođenje preporuka, naredbi Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministastava i zaključaka Opštinskog štaba za vanredne situacije posebno u delu rada ugostiteljskih objekata i da o tome obaveštava Stručno-operativni tim formiran od strane Opštinskog štaba, koji će dalje informasati Opštinski štab za vanredne situacije. Naređuje se Opštinskoj upravi da, preko nadležnih inspekcija, organizuje sastanak sa svim upravnicima zgrada kako bi se u svim stambenim zajednicama obezbedilo sprovođenje neophodnih mera na sprečavanju nastanka i širenja virusa.
 Pored toga Štab je doneo i sledeće zaključke:
5. Zabranjuje se rad svim sportskim objektima na teritoriji opštine Blace, a sportskim kladionicama ograničava se radno vreme od 08:00 do 20:00 časova, sa ciljem sprečavanja nastaka i širenja virusa COVID-19, kao i broj prisutnih osoba u objekatu maksimalno do 50 lica ili najviše jedna osoba po m², ODMAH.
 6. Ograničava se radno vreme svih ugostiteljskih objekata (kafića, kafana, noćnih klubova, restorana i dr.) na teritoriji opštine Blace, u vremenskom periodu od 08:00 do 20:00 časova uz obavezno pridržavanje bezbedne udaljenosti lica ne manjoj od 1 metra, kao i broj prisutnih osoba u objekatu maksimalno do 50 lica ili najviše jedna osoba po m², ODMAH.
 7. Nalaže se svim javnim preduzećima i ustanovama na teritoriji opštine Blace čiji je osnivač Opština da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i sredstava za higijenu i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Niš. S tim u vezi potrebno je i obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.
 8. Preporučuje se republičkim ustanovama i instutucijama, kao i svim privrednim subjektima koji posluju na teritoriji opštine Blace da obezbede dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava i da redovno preduzimaju mere i aktivnosti shodno preporukama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Niš. S tim u vezi potrebno je i obezbediti i postaviti sunđere natopljene dezinfekcionim sredstvima na ulazima kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.
 9. Da Dom zdravlja Blace redovno prati epidemiološku situaciju na teritoriji opštine Blace i da sve relevantne analize i informacije dostavlja Stručno-operativnom timu formiranom od strane Opštinskog štaba.
 10. Da Akcionarsko društvo za saobraćaj, opravku i održavanje motornih vozila „Jugoprevoz Kruševac“ preduzme sledeće mere:
- vozač autobusa i kondukter moraju da nose zaštitnu masku i rukavice za jednokratnu upotrebu sve vreme dok su u autobusu;
- predlaže se da se obezbedi dovoljan broj autobusa na frekventnim linijama kako bi se omogućio nesmetan prevoz putnika na bezbednoj udaljenosti ne manje od 1 metra;
- kada stignu na poslednju stanicu vozač i kondukter moraju da izvrše provetravanje autobusa, operu i dezinfijuju pod autobusa i dezinfikuju sve rukohvate. Posle završenog čišćenja potrebno je da promene rukavice i stave nove.
 11. Nalaže se svim direktorima javnih preduzeća i ustanova na teritoriji opštine Blace da organizuju rad zaposlenih na neophodni minimum i da svim zaposlenima na rizičnim radnim mestima koji dolaze u kontakt sa korisnicima usluga obezbede zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu.
Da omoguće zaposlenima starijim od 60 godina i hroničnim bolesnicima rad od kuće, ukoliko je to moguće.
 12. Da komunalna inspekcija Odeljenja za inspekcijske poslove, u saradnji sa JKP „Blace“ obaveste prodavce na mlečnoj pijaci zatvorenog prostora da moraju da nose zaštitne maske i rukavice za jednokratnu upotrebu kao i da se obezbedi i postavi sunđer natopljen dezinfekcionim sredstvima na ulazu kao i obezbediti rukohvate na vratima dezinfekcionim sredstvima na odgovarajući način.
 13. Formiran je Operativni tim za koordinaciju aktivnosti u slučaju potrebe za organizovanjem dostave lekova i osnovnih životnih namirnica starim licima na teritoriji opštine Blace.
 14. Nalaže se poverenicima i zamenicima poverenika civilne zaštite u mesnim zajednicama da budu pripravni i da se u slučaju potrebe angažuju na dostavljanju informacija o potrebnoj pomoći hroničnim bolesnicima i penzionerima u svojim Mesnim zajednicama, kao i da vode evidenciju o novopridošlim građanima sa drugih područja i o tome obevaštavaju Opštinski štab za vanredne situacije ili Opštinsku upravu, u periodu od 06:00 do 22:00 časa na telefon: 027/371 701.
 15. Nalaže se Centru za socijalni rad Blace da preko Službe za zaštitu odraslih i starih lica, uspostave komunikaciju sa svojim korisnicima i da u slučaju potrebe za dostavljanjem lekova hroničnim bolesnicima obaveštavaju Opštinski štab za vanredne situacije ili Opštinsku upravu, u periodu od 06:00 do 22:00 časa na telefon: 027/371 701.
16. Apeluje se na starije sugrađane da poštuju preporuke Vlade Republike Srbije koje se odnose na sledeće:
- često pranje ruku, a naročito nakon kuvanja, korišćenja toaleta ili dolaska u kontakt sa metalnim predmetima i drugim osobama, najbolja je i najefikasnija preventivna mera u zaštiti od virusa.
- ukoliko imate više od 65 i više godina ne izlatite iz stana i kuće;
- izuzetno je važno da boravite u redovno dezinfikovanim, provetrenim prostorijama sa zatvorenim vratima, izbegavajući fizički kontakt sa ukućanima i korišćenje istih predmeta.
 17. Apeluje se na sve građane da budu staloženi, da ne šire paniku i da se pridržavaju saveta i preporuka Vlade Republike Srbije, Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ministarstava.
 18. Da Vatrogasno-spasilačka jedinica u Blacu pruži neophodnu pomoć Opštinskom štabu za vanredne situacije u slučaju potrebe za dostavom lekova i osnovnih životnih namirnica.
 19. Da Crveni krst Blace pruži neophodnu pomoć Opštinskom štabu za vanredne situacije u slučaju potrebe za dostavom lekova i osnovnih životnih namirnica.
izvor:blace.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE