DJB parlamentRS0320

Beograd,18.03.2020. Narodni poslanici poslanici političkog pokreta "Dosta je bilo" uputili su danas zvaničan zahtev predsednici Narodne skupštine Maji Gojković da hitno zakaže sednicu i sazove narodne poslanike u Dom Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića, kako bi Skupština mogla da raspravlja i odluči o proglašenom vanrednom stanju, a funkcionisanje države vratilo u ustavne okvire.

Tim povodom uputili supoziv svim ostalim narodnim poslanicima da potpišu sledeći zahtev predsednici Narodne skupštine Maji Gojković, kako bi se funkcionisanje države vratilo u ustavne okvire.

REPUBLIKA SRBIJA
NARODNA SKUPŠTINA
18.03.2020. godine
Beograd

PREDSEDNIKU NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

Poštovana, Imajući u vidu sledeće odredbe Ustava:

Član 99. stav 1. tačka 5.:
Narodna skupština odlučuje o ratu i miru proglašava ratno i vanredno stanje.

Član 105. stav 1. tačka 3.:
Narodna skupština propisuje mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava u ratnom i vanrednom stanju.

Član 106. stav 7.:
Narodna skupština sastaje se bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja.

Član 109. stav 4.:
Narodna skupština ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.

Član 109. stav 7.:
U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Član 200. stav 8.:
Kad odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, Narodna skupština je potvrđuje u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane. Ako Narodna skupština ne potvrdi ovu odluku, odluka prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Član 200. stav 9.:
Kad mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava nije propisala Narodna skupština, Vlada je dužna da uredbu o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim Narodna skupština bude u mogućnosti da se sastane. U suprotnom, mere odstupanja prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

i imajući u vidu da odluku protivno Ustavu nije donela Narodna Skupština iako nije postojao nijedan razlog da “skupština nije u mogućnosti da se sastane”, i imajuću i u vidu da bilo kakve odluke vlade ili ministarstva ne mogu da spreče najviše zakonodavno telo da zaseda, i imajući u vidu da se Srbija trenutno nalazi van ustavnog okvira, mi dolepotpisani narodni poslanici

ZAHTEVAMO

da hitno i bez odlaganja zakažete sednicu Narodne Skuptšine, da vratimo Srbiju nazad u okvir Ustava i da u skladu sa članom 200. stav 8. i stav 9. Narodna Skupština potvrdi ili odbaci protivustavno donesenu odluku o proglašenju vanrednog stanja i odluke o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava.

Upozoravamo vas na posledice ukoliko ne ispunite vašu ustavnu obavezu. Narod Srbije je moguće zaštiti od virusa i bez kršenja Ustava.

NARODNI POSLANICI:
SAŠA RADULOVIĆ
BRANKA STAMENKOVIĆ
VOJIN BILJIĆ

Narodni poslanici DJB danas su održali konferenciju za novinare u Narodnoj skupštini Srbije
KZN DJBparlamentRS0320
foto:PrintScreen Youtube


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE