MinFinRS

Beograd, 20. mart 2020. Ministarstvo finansija saopštilo je da je Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici usvojila Uredbu o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

Uredba se u članu 2 odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja dugovanog poreza u smislu odredaba člana 73 do člana 74 b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Prema poreskim obveznicima koji već imaju potpisan Sporazum o odlaganju poreskog duga sa Poreskom upravom, a na koje se odnosi član 2 Uredbe, neće se preduzimati mere propisane članom 74 stav 7- 9 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, počev od rate koja je dospevala u martu 2020. godine.

To znači da Poreska uprava neće za vreme trajanja vanrednog stanja po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje o odlaganju plaćanja dugovanog poreza i neće radi naplate sprovoditi postupak prinudne naplate, pri čemu se u navedenom periodu ne obračunava kamata u smislu člana 75 i 76 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je ovo jedna u nizu ekonomskih mera koje Vlada donosi nakon što se pomenuti virus pojavio u Republici Srbiji.

Prethodno je Narodna banka Srbije usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), smanjila referentnu kamatnu stopu, a jedna od prvih mera je bilo izdvajanje dodatnog novca za javne investicije i za jednokratnu pomoć za penzionere, istakao je ministar.

On je podsetio na to da će za 10 odsto biti povećane plate lekarima i medicinskom osoblju.

U prethodnim danima smo imali i razgovore sa predstavnicima poslodavaca i sindikata i jasno nam je da su privrednici u ovom trenutku u teškom stanju i da država treba da im na odgovarajući način izađe u susret, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, važno je to što su javne finansije potpuno stabilne, što četvrtu godinu zaredom imamo suficit u budžetu, te što je javni dug pod kontrolom.

Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.
izvor:srbija.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE