logo brusonlinePitamo se da li postoje neki propisi ili dokumenti koji bi regulisali rad i ponašanje lokalnih finkcionera, odnosno izabranih, postavljenih i imenovanih lica u organima Opštine, organima javnih preduzeća, javnih službi, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Opština.
Na 17. sednici SO Brus koja je održana 30. april 2014. jedna od tačaka Dnevnog reda bila je i usvajanje Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Brusu sa izjavom o prihvatanju Etičkog kodeksa koja na žalost građana i javnosti nije prihvaćena.
Pitamo se da li SO Brus treba sada da usvoji Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Brusu, kada je na vlasti neka nova Koalicija?

Predmet Etičkog kodeksa je definisanje etičkih standarda ponašanja lokalnih funkcionera prvenstveno zakona i javnog interesa nad ličnim, privatnim, grupnim ili stranačkim.
Na koje funkcionere opštine Brus bi se odnosio Etički kodeks?
U smislu ovog Etičkog kodeksa, funkcioner lokalne samouprave je svako izabrano, postavljeno i imenovano lice u organima Opštine, organima javnih preduzeća, javnih službi, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Opština.
Krug lica na koja se odnosi Kodeks obuhvata:

  • predsednika i zamenika predsednika Opštine
  • Predsednika So, zamenika SO i sekretara SO
  • odbornike
  • članove Opštinskog veća
  • pomoćnike predsednika Opštine
  • načelnika Opštinske uprave i javnog pravobranioca
  • direktore javnih preduzeća, javnih službi, ustanova i drugih organizacija čiji je osnivač Opština
  • predsednike i članove Upravnih i Nadzornih odbora i druga postavljena i imenovana lica u javnim preduzećima, javnim službama i ustanovama i organizacijama čiji je osnivač Opština

Da se ponovo vratimo na 17. sednicu SO Brus kada je na Dnevnom redu bila tačka o Usvajanju Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera. Iako je sekretar SO M. Virijević obrazložio odbornicima ovaj predlog, ipak nije izglasan. ZA je glasalo 7 odbornika, a svi ostali su bili uzdržani.
Ovo ne zaslužuje bilo kakav komentar, a kako tada tako i sada imamo pravo da postavimo pitanje "Da li opštinski funkcioneri rade po zakonu?" (jer je prva stavka u Etičkom kodeksu (koji nije usvojen) da se funkcioneri obavezuju da će obavljati svoje funkcije po zakonu...)
Odbornici bi trebalo da daju odgovor i na pitanje "Da li obavljaju svoje funkcije savesno pošteno i nepristrasno... Da li obavljaju svoje funkcije u javnom ili ličnom, privatnom, grupnom i stranačkom interesu...?

Etickikodeks Izjava
(klik na sliku za +)

Odgovor na pitanje: "Da li opštinski funkcioneri (ne)rade po zakonu?" možda su dali sami odbornici tadašnje Koalicije na 17. sednici SO Brus pa zato sa pravom građani očekuju da ova nova Koalicija (koju čini i pola one prethodne) predloži SO Brus i usvoje Etički kodeks ponašanja funkcionera lokalne samouprave u Brusu.

Možda neko od odbornika i da predlog koji će biti usvojen na nekoj narednoj sednici SO Brus. Pa izabrana, imenovana i postavljena lica su tu zbog građana, zar ne? Videćemo uskoro da li je tako.

AKO IMATE PITANJE ZA FUNKCIONERE, ODBORNIKE I SO BRUS POŠALJITE NA MEJL Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.a mi ćemo proslediti.

Pre nego odustanemo uvek vredi pokušati još jednom.
Oni koji vole i žele da žive u Brusu shvatiće i razumeće!

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE