VSS BSP2021a

Beograd 09.09.2021. Tradicionalna međunarodna padobranska manifestacija „Balkanski skok prijateljstva“ i ove godine će okupiti aktivne i padobrance veterane iz Srbije i regiona na sportskom aerodromu „Lisičji Jarak“ kod Beograda.

Padobranci i svi ljubitelji vazduhoplovstva će se družiti od 7. do 12. septembra na dobro poznatom vazduhoplovnom mestu kod Beograda, a tokom vikenda će biti organizovano i padobransko takmičenje u skoku na cilj.

Ovom prilikom će organizator ugostiti padobrance iz Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Bugarske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Švajcarske i Republike Srpske. Pred učesnicima će biti standardan padobranski program – samostalni i tandem padobranski skokovi, a za veterane je predviđeno takozvano „osvežavanje“ i obnova padobranskih znanja i veština.

VSS BSP2021c

U petak 10. septembra će početi i takmičarski deo manifestacije, u skokovima na cilj sa 1000 metara. Takmičenje će se nastaviti i u subotu 11. septembra, kada će u večernjim časovima biti proglašeni pobednici. Padobranski skokovi će se izvoditi iz vojnog aviona „Antonov – AN 2“, čijim angažovanjem je Ministarstvo odbrane podržalo ovu manifestaciju.

Zvanično otvaranje će biti upriličeno u petak 10. septembra u 13 časova, kada će se učesnicima obratiti zvaničnici iz institucija koje podržavaju „Balkanski skok prijateljstva“ tradicionalno godinama od kada se održava.

VSS BSP2021b

Ovim okupljanjem padobranci iz Srbije, zajedno sa svojim kolegama iz drugih država, čuvaju tradiciju manifestacije „Balkanski skok prijateljstva“, koja je pokrenuta 1993. godine, u saradnji Grčke unije rezervnih padobranaca i 63. Padobranske brigade iz Srbije. Pored padobranskih skokova, druženja, razmena znanja i iskustava, ovi vazduhoplovci time štite od zaborava istoriju i događaje koji su iza njih, istovremeno družeći se sa svim zainteresovanim posetiocima koji dođu na sportski aerodrom Lisičji Jarak kod Beograda, da se upoznaju sa izvođenjem padobranskih skokova i drugim padobranskim aktivnostima.

Organizator događaja je Vazduhoplovni savez Srbije u saradnji sa Padobranskim klubom veterana 63.padobranske brigade „Arhistratig“ i uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva odbrane Republike Srbije.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE