TS avion0623

U nedelju 25. juna 2023. godine na sportskom aerodromu u Trsteniku u organizaciji Aero kluba „Trstenik“ održaće se takmičenje pilota motornih aviona u čast prvog srpskog pilota Mihajla Petrovića.

Piloti će preletati centralni deo Srbije – područje Trstenika, Vrnjačke Banje do Jagodine, ujedno takmičivši se u reli letenju po unapred određenoj maršuti uz izviđačke zadatke, vremensku tačnost i preciznost u sletanju.

Prvo memorijalno takmičenje posvećeno pilotu Mihajlu Petroviću održano je 2019. godine u Smederevskoj Palanci, nakon koga su svake godine piloti motornih aviona iz Srbije održavali ovu tradiciju, uz okupljanje svakog juna meseca, u znak sećanja na datum rođenja ovog velikana srpskog vazduhoplovstva – 14.jun 1884.godine, Vlakča – Kragujevac.

Mihajlo Petrović je bio srpski pilot sa pilotskom dozvolom broj jedan i bio je jedan od šest naših pilota školovanih u Francuskoj 1912.godine. Nažalost, određenje prvi stoji i uz njegov odlazak, jer je bio prvi srpski pilot koji je izgubio život na borbenom zadatku u mestu Barbaluši kod Skadra 7.marta 1913.godine.
izvor:vss.rs foto:AeroKlub Trstenik


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE