Goran Raičević (26. jun 1963. - 06. maj 1999.) bio je jedan od najboljih uličnih trkača u SFRJ.

Igros SpomenSobaGoranRaicevic

Rođen je 26. juna 1963. godine u selu Strojnici kod Brusa. Bio je odličan učenik osnovne škole u Razbojni, bio je sjajan učenik Gimnazije u Brusu, a pored atletske karijere ostvario je i fakultetsku diplomu.

Atletikom je počeo da se bavi 1975. godine, kao učenik petog razreda osnovne škole "Moša Pijade" iz Razbojne, kad je i debitovao na krosu „Politike”, takmičenju u čijoj će istoriji zauvek biti upisan zlatnim slovima kao šestostruki prvak.

Atletsku karijeru je počeo u AK "Crvena Zvezda".

Nastupao je još u AK "Partizan", AK "Soko" Vrbas i AK "Brus". U 21. godini potpuno se posvećuje "kraljici sportova" i dugim prugama i ubrzo postaje državni reprezentativac.
Bio je petostruki prvak Belog krosa.
Od 1980. do 1984. godine bio je nepobediv na uličnim trkama.
Najveći uspeh  - pobednik "B" kupa Evrope u Barseloni i drugo mesto na "A" kupu Evrope.
Višestruki je prvak Balkana. Osvajao je medalje na mnogim maratonskim trkama: Beogradski, Podgorički, Novosadski, Niški, Cerski, Skopski i drugi. Bio je veliki humanista.
Poginuo je na Kosovu i Metohiji 06. maja 1999. godine kao pripadnik Vojske Jugoslavije.

Umesto na takmičenje, maratonsku trku u Grčku, Goran je skinuo dres sa grbom Jugoslavije i obukao uniformu Vojske Jugoslavije kako bi odbranio Srbiju i Kosovo i Metohiju od NATO agresora i terorista. Da obavi, kako je govorio, najvažniji zadatak - čuva i odbrani zemlju, svoj narod, svoju suprugu Jelenu i svoje blizance Katarinu i Nikolu.

Danas svi znamo da je Goran Raičević bio šampion posebnog kova koga od zaborava čuvaju njegova plemenita dela i šampionski rezultati. On je iza sebe ostavio neizbrisiv trag, prvenstveno kao čovek i sportista, pokazavši ono što je važno za mlade da škola i sport mogu zajedno.

Goran Raičević je otrčao u legendu. Kao pobednik. Kao Najbolji.

Da se pamti za sva vremena! 

Nenad Miljković foto:Nikola Raičević


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Goran 194703752
Kada je 19 memorijal zna li neko datum odrzavanja.
| 1 0
Милош Вучковић 256775156
Морам да вас похвалим јер сте ове године једини који сте се сетили да напишете нешто о Горану од свих медија у Србији! Вечна му слава!
| 19 -3
aleksej popovic 256804410
dobro je da ste ga se setili.dobar covek iznad svega. vecno secanje.
| 22 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE