PetarLoncar

Petar Lončar, pilot paraglajdera iz Beograda, član Aerokluba „Jat“ i jedan od sportista Vazduhoplovnog saveza Srbije, letenjem prethodnih dana u Australiji, kompletirao je svoj lični zadatak – let paraglajderom na svih sedam kontinenata. Svetska vazduhoplovna federacija ne beleži ovakav primer, te je Petar jedini pilot kome je ovakav poduhvat pošao za rukom.

Sa svoje 33 godine i 12 godina letačkog iskustva, uspeo je da poseti i da raširi krila svog paraglajdera u 65 zemalja sveta i na sedam kontinenata: u Evropi, Aziji, Severnoj Americi, Južnoj Americi, Africi, Australiji i na Antarktiku.

PetarLoncar let

Sve je počelo sa letenjem u Evropi 2007. godine, pa je na red došla Azija 2010. godine i let na Himalajima u Nepalu, i 2013. godine Pakistan i letenje na 7000 metara visine. Dalje se Petar uputio 2013. godine na Havaje, a Severnu Ameriku je posetio i 2017. godine kada je leteo u Kanadi. Prvi let u Južnoj Americi ostvario je 2015. godine, kada je obišao Kolumbiju. Prošle 2018. godine pred njim je bio najveći zadatak – odlazak i letenje na Antarktiku. To je i realizovao, a ističe da je to bila najteža ekspedicija i najteži kontinent.

PetarLoncar Antarktik„Na Antarktiku je bilo najteže najviše zbog vremenskih uslova, jer sam imao samo 10 posto šanse da poletim, a takođe i zbog nepristupačnog terena, jakih vetrova i niskih temperatura. U periodu boravka od šest dana, imao sam dozvolu da napustim brod samo jednom dnevno u trajanju od sat vremena i u to vreme obavim svoj zadatak letenja. Nije mi uspevalo i poslednja prilika izlaska iz broda na kopno donela je uspeh. Vetar se smirio, magla se podigla, odmah sam iskoristio priliku i uspeo da napravim dva kratka leta. Drugi razlog zbog čega je Antarktik bio najteži je sva priprema puta – pronalazak načina kako da posetim ledeni kontinent sa nevelikim budžetom sa kojim sam raspolagao i što sam sve organizovao sam,“ opisuje Petar svoja iskustva sa letenjem na Antarktiku.

PetarLoncar Australija

Posle ovog ogromnog iskustva, ostala je još Australija za kompletiranje cilja. Petar je početkom marta otputovao u Australiju i već leteo u Sidneju. Time je ostvario svoj lični poduhvat, a pokazao svima kako uz jaku volju, nema nemogućih stvari u životu.

PetarLoncar Indija

„Za mene najlepši kontinent za letenje je Azija zbog Himalaja, gde sam imao najbolje letove u karijeri i posebno bih izdvojio letenje u Pakistanu na 7000 metara, kada sam bio najbliži drugom po visini najvišem planinskm vrhu na zemlji – vrhu K2,“ zaključuje Petar i ističe da su novi predeli i iskustva tek pred njim.

TKM foto:Petar Lončar


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE