Završena takmičenja u paraglajdingu u Nišu- Predevropsko prvenstvo i Državna prvenstva Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske

VSS Nis08191

Na upravo završenom međunarodnom takmičenju u paraglajdingu u disciplini prelet, održanom od 28. jula do 3. avgusta u Nišu, tri države su dobile nove državne prvake u ovom sportu – Srbija, Bosna i Hercegovina i Mađarska, a proglašen je i pobednik Predevropskog prvenstva, pripremnog takmičenja za Evropsko prvenstvo naredne godine u Nišu.

VSS Nis08196

Rekordan broj pilota paraglajdera boravio je na niškim poletištima – ukupno 150 pilota iz 20 država, tokom šest dana, od kojih su dva dana bila takmičarska. U ta dva takmičarska dana preleteno je preko 50 kilometara svakog dana – prvi zadatak do Vlasotinca, a drugi sa ciljem u Niškoj Banji. Iako je organizator Vazduhoplovni savez Srbije bio spreman na svakodnevno letenje, uz koordinaciju i komunikaciju sa niškom Kontrolom letenja i na svakodnevno usklađivanje sportskog i civilnog letenja, vreme nije išlo na ruku pilotima, te su realizovana ova dva zadatka od planiranih pet, ali i to je bilo dovoljno da se proglase najbolji.

VSS 0819VBacanin

Od ukupno 38 domaćih pilota iz 14 klubova, najuspešniji je bio Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „Air037“ iz Kruševca. Drugo mesto je osvojio Srđan Ristanović iz Paraglajding kluba „FlajFit“ iz Beograda, a treću poziciju Zoran Petrović Gugi iz PK „Golija“ iz Raške.

VSS Nis08198

U sport klasi pobedio je Nebojša Rosić iz KSL „Ares“ iz Beograda, dok je drugo mesto osvojio Pavle Pavlović iz PK „Golija“ Raška i treće mesto Dragan Krajnović iz AK „Kumulus“ iz Novog Sada.

VSS Nis0819

Kod juniora, poredak je bio – prvo mesto Đorđe Lazarević iz PK „Eol“ Kraljevo, drugo mesto Bogdan Beloica i treće mesto Petar Lazarević iz istog kluba.
Juniori su zajedno sa instruktorom Zoranom Petrovićem ujedno na ovom takmičenju imali kamp za mlade perspektivne sportiste koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije.

VSS Nis08197

U ekipnom plasmanu, najviše postolje su zauzeli takmičari iz KSL „Ares“ iz Beograda. Drugo mesto je osvojio PK „Golija“ Raška i treće mesto PK „FlajFit“ iz Beograda.

Na državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine prve pozicije su zauzeli braća Santrač iz Banja Luke – Aleksandar 1. mesto, Dejan 2. mesto i 3.mesto Mirvad Zenuni iz Sarajeva.

VSS Nis08199

Čak 47 pilota iz Mađarske došlo je u Srbiju na njihovo državno prvenstvo, a najbolji među njima je bio Balaš Verteš. Sa samo pet bodova zaostatka drugo mesto je osvojio Rac Balaš i treće mesto Peter Budai.

VSS Nis08192

Pored tri navedena državna prvenstva, piloti su se takmičili i u okviru Predevropskog prvenstva, test takmičenja za Evropsko prvenstvo 2020. godine na istom mestu i u istoj organizaciji u Nišu. Najbolji od 150 pilota je bio Teunis de Bruin iz Južnoafričke Republike. Drugo mesto je osvojio Balaš Verteš, a treće Rac Balš iz Mađarske. Naš najbolje plasirani pilot je bio Vladimir Bačanin sa osvojenim petim mestom.

VSS Nis08193

U ukupnom plasmanu država učesnica, najbolji su bili piloti iz Mađarske, ispred drugoplasiranih pilota iz Srbije i trećeplasiranih pilota iz Kine.
Takmičenje je održano u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije, uz veliku podršku Ministarstva omladine i sporta RS, Grada Niša i niške Opštine Pantelej.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE