SajamBg 0224a

Najznačajnija turistička manifestacija u zemlji i regionu, 45. Međunarodni sajam turizma i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA, opravdala je očekivanja posetilaca, učesnika i brojnih turističkih profesionalaca, i nagovestila ulazak u novu eru razvoja turizma.

Od prvog dana sajma vladalo je veliko interesovanje posetilaca, a svakog dana pojedinačno bilo je više posetilaca nego prošle godine. Među posetiocima, ali i izlagačima vladala je festivalska atmosfera koja je odražavala zadovoljstvo, inspiraciju i dobru energiju pod kupolama Beogradskog sajma.

SajamBg 0224c

Pod sloganom „Avantura počinje ovde!“ u halama 1, 1A, 2A, 2C i 4 predstavljena je celokupna turističa privreda, noviteti i trendovi u turističkom, hotelskom i ugostiteljskom biznisu, a okupljeni su svi renomirani domaći i strain učesnici, instutucije, kompanije, stručnjaci, kao i veliki broj zainteresovanih posetilaca, zaljubljenika u putovanja.

Na Sajmu turizma učestvovalo je preko 400 izlagača, turističkih agencija, organizacija i hotela iz više od 27 zemalja.

SajamBg 0224g

Grčka, zemlja partner ovogodišnjeg Sajma turizma, izazvala je očekivano veliko interesovanje posetilaca kao ubedljivo najtraženije tržište za građane Srbije koji letuju u inostranstvu.

Prvi put na sajmu nastupili su Kambodža, Ekvador, Sveta Lucija, Libija, a zemlje koje su se vratile i ponovo učestvovale su ostrva Indonezija, Kuba i Sao Tome i Principe.

Popularne i omiljene destinacije kontinuirano prisutne na sajmu bile su tu i ove godine: Turska, Grčka, Crna Gora, Tunis, Bugarska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Mađarska, Kamerun, Gabon, Namibija i Kipar.

Ovogodišnji 45. Međunarodni sajam turizma svečano je otvorio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rečima o snažnoj vezi Srbije i Grčke, ali je govorio i o razvoju srpskog turizma u budućnosti, investicije u razvoj i hotelske kapacitete, kao i ključnom događaju EXPO 2027, koji menja budućnost naše zemlje.

SajamBg 0224d

Hala 4 Beogradskog sajma i ove godine bila je hala Srbije, a interesovanje koje je vladalo za domaće destinacije nagoveštava uspešnu turističku godinu. Turistička organizacija Srbije (TOS) nastupila je pod sloganom „SRBIJA. Doživi!“ (eng. „Experience! SERBIA“).

Posebnu pažnju posvetila je promociji dve nove publikacije “Moj Dunav” i “Uporišta duhovnosti”, uz težnju da se pokaže bogatstvo raznolikosti Srbije. Uz niz različitih atrakcija, primenom virtuelne inteligencije i novih trendova, ali i predstavljanja starih zanata, kroz različite aktivacije, svaki posetilac mogao je da ponese uspomenu sa Sajma tuirzma, kao podsetnik gde će putovati u Srbiji ove godine.

Turistička organizacija Beograda (TOB) promovisala je ukupnu turističku ponudu srpske prestonice i sadržaje koje nudi svih 17 beogradskih opština, a tokom sajma potpisan je protokol o saradnji sa preduzećem “EXPO 2027”.

U paviljonu Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u hali 1, Vojvodina, kao turistička destinacija, predstavljena je kroz tematske celine vino, hrana i manifestacije koje se tokom godine održavaju. „Vinska ulica“ okupila je istaknute vinarije i proizvođače vina i grožđa iz fruškogorskog vinogorja i drugih vinskih regija AP Vojvodine.

Zapažen nastup i veliko interesovanje posetilaca bilo je na štandu Turističke organizacije Zlatibor, koja je ove godine prvi put samostalno organizovala sajamski nastup.

SajamBg 0224e

Ovogodišnji događaj beleži i rekordan broj poslovnih susreta u programu b2b, preko 500 održanih sastanaka organizovanih u saradnji Privredne komore Srbije, Beogradskog sajma i Evropske mreže preduzetništva. Ovaj program privukao je veliki broj učesnika iz različitih sektora turizma, a izvanredan rezultat je snažan indikator potencijala za dalji razvoj saradnje i partnerstava u turističkom sektoru.

SajamBg 0224h

Paralelno sa Sajmom turizma u halama 2A i 2C Beogradskog sajma uspešno je održan i 19. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA-OPREMA, koji je ispratio pozitivan trend i rad u HORECA sektoru i hotelskoj i ugostiteljskoj industriji danas, koja je jedna od najdinamičnijih i najrasprostranjenijih industrija u svetu. Pod sloganom „Poslužite se“ sajam je okupio brojne domaće i inostrane kompanije iz najrazličitijih oblasti vezanih za ugostiteljske delatnosti, koje svaku turističku ponudu dižu na viši nivo – proizvodnja, distribucija i prodaja hotelskog i ugostiteljskog nameštaja, oprema za kuhinje, restorane i barove, kao i uslužne delatnosti, IT rešenja i nove mogućnosti efikasnijeg poslovanja, snabdevanja i funkcionisanja ugostiteljskih objekata.

Interaktivne prezentacije na štandovima, demonstracije ugostiteljskih veština, pravljenje sladoleda i koktela uživo na najmodernijoj opremi i degustacija proizvoda, i ove godine privukli su pažnju publike i stručne javnosti.

Na ovoj uspešnoj velikoj turističkoj sajamskoj manifestaciji bili smo svedoci inspirativnih putovanja, inovativnih ideja i nezaboravnih iskustava. Kroz raznovrsnost ponude i bogatstvo destinacija, jasno je da putovanja imaju moć da nas povežu, obogate i inspirišu. Moderan evropski sajam sa biznis orijentacijom, Sajam turizma u Beogradu ostao je centralni godišnji događaj gde se prezentuju razvojni planovi, vredne investicije i kapitalni projekti, potpisuju sporazumi i protokoli o saradnji.

Beograd je tokom četiri sajamska dana bio turistički centar sveta i grad kosmopolitskog duha, što je uz brojne prateće događaje, promocije, prezentacije i konferencije rezultiralo velikom pažnjom javnosti i predstavnika medija, gde je Sajam turizma bio jedna od ključnih tema. Akreditovano je oko 1000 novinara iz dvadesetak zemalja.

Ove godine Sajam turizma i Sajam HORECA-OPREMA obišlo 42.453 posetilaca ali sveukupno, uspeh Sajma turizma ogleda se ne samo u broju posetilaca i izlagača, već i u dubini veza koje su stvorene tokom događaja, a koje su zalog za budućnost i naredno izdanje sajma.
izvor i foto:sajam.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE