Uz spektakularne viteške borbe i igre, renesansnu muziku i nastupe etno grupa, podno i među zidinama srednjovekovnog grada Magliča u Ibarskoj klisuri 25. maja održaće je treći po redu „Maglič fest“, manifestacija koja promoviše ovu tvrđavu u Dolini vekova nadomak Kraljeva kao atraktivnu kulturno-istorijsku i turističku destinaciju.


Ovaj srednjovekovni grad na oštroj okuci reke Ibar i nadmorskoj visini od 150 metara, sagrađen je sredinom 13. veka nakon pustošenja Tatara koji su protutnjali ovim područjem. Pretpostavlja se da je zbog toga kralj Uroš Prvi Nemanjić započeo njegovu izgradnju kako bi pre svega od eventualnih novih najezdi zaštitio obližnje manastire Žiču, Studenicu i Sopoćane. Posle pada Srbije pod Tursku vlast, Maglič je sve do Drugog srpskog ustanka bio važno strateško utvrđenje, nepristupačan zbog visokih litica i nikada vojno osvojen, ali je ubrzo izgubio svoj značaj.

Posetite "Maglič Fest 2019" - osetite srednjovekovni duh i doživite jednu od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrđava u punom sjaju.
izvor:studenicainfo.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE