Nikola Tesla

Na 159. godina od rođenja Nikole Tesle izašla je knjiga:

MILOVAN MATIĆ
Srpski prota Milutin Tesla (1819–1879), otac Nikole Tesle
izdavač: Manastir Studenica, 2015. godina

Pre 159. godina rođen je srpski genije Nikola Tesla (1856-1943), sin pravoslavnog prote Milutina Tesle (1819-1879) i majke Georgine Đuke, rođene Mandić (1821-1892). Prota Milutin je bio predan sveštenik, intelektualac i srpski nacionalni radnik.

Godinu dana pre rođenja sina Nikole Tesle, njegov otac seštenik Milutin svedoči o „Božjem fenomenu“ koji se dogodio na Petrovdan 1855. godine iznad Smiljanske doline. Nikolin otac, sveštenik Milutin je o ovom čudu pisao 1855. godine u novinama „Srbski dnevnik“. Mali „Božji fenomen“ najavio je rođenje srpskog genija. Godinu dana posle pomenutog događaja rodio se genije Nikola Tesla. O ovome, kao i o ostalim detaljima koji su u vezi sa rođenjem Nikole Tesle, govori studija: srpski prota Milutin Tesla 1819–1879), otac Nikole Tesle.

Najzad prva knjiga o Milutinu Tesli (Raduč, 1819 – Gospić, 1879), koja donosi nova saznanja o presudnim uticajima oca Milutina na vaspitanje i obrazovanje sina Nikole.
Nakon dugogodišnjih istraživanja, autor prikazuje celovitu biografiju i sve do sada pronađene radove, prepisku i zapise prote Milutina Tesle, srpskog nacionalnog radnika, tribuna, propovednika, poliglote, pesnika, prosvetitelja, oca genijalnog Nikole Tesle.

Milutin Tesla je dugo u nepravednom i neopravdanom zaboravu, iako to možda zvuči paradoksalno s obzirom da se njegovo ime pominje u svim biografskim zapisima o njegovom sinu Nikoli. Sem nekih sporadičnih stranica na internetu, poslednji ozbiljniji tekst o njemu objavljen je pre više od osamdeset godina (1928), a akademik Vasilije Krestić je nešto više osvetlio njegov boravak u Smiljanu na osnovu novootkrivenih i dragocenih pisama u svojim radovima 2006. i 2009. godine.

Knjiga ima dva dela. U prvom delu obrađuje poreklo porodice i prezimena Tesla, biografije Milutinovog oca Nikole i majke Ane, supruge Đuke, brata Josifa, drugog sina Danila i tri ćerke: Milke, Angeline i Marice, kao i sva četiri ujaka Mandića.

Svestrano je istražen životopis Milutina Tesle u svim njegovim aspektima: školovanje, brak, sva mesta službovanja – Štikada, Senj, Smiljan i Gospić, rođenje, odgajanje i odnos sa sinom Nikolom. Poseban osvrt je usmeren na lik prote Milutina kao vrsnog propovednika, dopisnika, stihotvorca, knjigoljupca i uzornog pravoslavnog sveštenika koji je negovao dobre odnose sa rimokatolicima i muslimanima. Drugi deo knjige donosi priloge u originalnom obliku: dopise, zapise, prepisku, svedočenja savremenika, kao i naknadna istraživanja.

izvor:kraljevo-cafe.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE