Dok se nad malinu nadnela neizvesnost, jedna druga voćna vrsta predstavljena je kao nova šansa za dodatni izvor prihoda ovdašnjih poljoprivrednika. U pitanju je kultivisana šumska jagoda, sorte “regina”.

Postojbina “regine” su Alpi, ali se pokazalo da joj ovdašnja klima više prija: plodovi su krupniji, bogatiji, ukusniji i aromatičniji.

Mogućnost berbe od maja, pa sve do prvih mrazeva, velika otpornost, te skoro duplo veća lekovita svojstva u odnosu na pitomu jagodu i malinu, neke su od njenih prednosti.
To je jedna vrlo perspektivna voćna vrsta i treba je omasoviti u brdsko-planinskim predelima koji već imaju tradiciju u gajenju jagodastog voća.
Organizator prezentacije pozvao je ovdašnje poljoprivrednike da mu se pridruže jer, kako je objasnio, samo udruženi mogu postati ozbiljan faktor na tržištu. U tom smislu, ponudio im je da im pomogne tako što će im pod povoljnim uslovima obezbediti sve, od sadnica, neophodnog materijala i opreme do organizovanog otkupa i zajedničkog plasmana.

“Tržište je obezbedjeno. Uzorke smo poslali prošle godine u Japan, Norvešku, Nemačku, Holandiju, i svi su zainteresovani, a naše firme “Libertas” i “Sirogojnokompani” spremne za otkup. Ovo je nova proizvodnja u Srbiji i na Balkanu i naša želja je da osvojimo ino-tržište. Medjutim, dve-tri tone ne znače ništa, ali ako ponudimo 20-30 tona, onda smo već “igrači”. Cilj nam je da tu robu što kvalitetnije proizvedemo, skladištimo, prodamo po što većoj ceni, i generalno, a to je cilj i opštine, da napravimo kooperativu koja će biti osovina i motor dalje proizvodnje”.
Inače, pored sadnica šumske jagode, u ponudi na jesen biće zdrav sadni materijal maline, kupine, ribizle, borovnice, a dogodine, i pitome jagode.

Prema računici u trogodišnji zasad od pet ari treba uložiti oko 168 hiljada dinara, dok se od njega može prihodovati oko 1,3 miliona dinara. Jedan živić (bokor) prve godine u proseku rađa pola kilograma, što znači da se od 2.000 komada (koliko se sadi na pet ari) može dobiti 1.000 kilograma. To je, po otkupnoj ceni od 300 dinara (mada ona može biti i veća) - 300.000 dinara. Naredne godine je dupli prinos i prihod. Izvozna cena kreće se od tri do pet evra.
Od šumske jagode može se  proizvoditi slatko, džem, sok,
liker, rakija a i sušeni plodovi se mogu ponuditi tržištu.

Za detalje ulaganja u uzgoj šumske jagode klik na:

ULAGANJA U PROIZVODNJU I SORTIMENT

IZVEŠTAJ SA PRVE KONTROLE ZASADA

IZVEŠTAJ SA DRUGE KONTROLE ZASADA

PREUZMITE PRIRUČNIK ZA UZGOJ JAGODA

Više informacija  o uzgoju na e-mail:

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE