MiladinSevarlic 05201ParlamentRSProf. dr Miladin M. Ševralić, šef katedre ekonomike poljoprivrede i tržišta na Poljoprivrednom fakultetu Beogradskog univerziteta, rođen je 1949. godine u Čačku.

Zbog siromaštva roditelja, školske raspuste tokom osnovne i srednje škole provodio je radeći u tadašnjem „Hidroproduktu” gde je shvatio značaj velikih uređenih parcela, prednosti sistema za navodnjavanje. Ta iskustva su ga kasnije opredelila za studije na Agroekonomskom odseku Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Pre diplomiranja izabran je najpre za v.d. a zatim po konkursu i za rukovodioca tada po broju članova najveće Omladinske zadruga „Beograd”, koju je „izvukao iz gubitaka”. Diplomirao je 1973. Kao student sa izuzetno visokim prosekom i stipendista Rektorata Beogradskog univerziteta, 1975. je izabran za asistenta-pripravnika na Katedri ekonomike poljoprivrede i tržišta Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, gde je 1982. odbranio magistarski rad i 1989. doktorsku disertaciju. Redovni je univerzitetski profesor od 2001.

Objavio je preko 300 bibliografskih jedinica, među kojima i tri izdanja udžbenika Ekonomika poljoprivrede, dve nacionalne strategije razvoja poljoprivrede, oko 200 naučnih i 40 stručnih radova, desetine projekata, studija...

Član je Odbora za selo Srpske akademije nauka od 1990. (sa prekidom od 2003. do 2010. kada Odbor nije funkcionisao u SANU). Predsednik je Društva agrarnih ekonomista Srbije, Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije i Zadružnog pokreta. Član je Naučnog društva ekonomista, European Association of Agricultural Economists, Skupštine Zadružnog saveza Srbije, Društva agranih novinara ...

- S obzirom na mogućnost plasmana poljoprivrednih proizvoda, selo bi moglo da zaposli veliki broj mladih. Kada bi nezaposleni koji žele da se vrate dobijali po 10.000 evra, koliko dobijaju strani investitori koji otvore radno mesto u Srbiji, selo bi procvetalo - rekao je nedavno Ševarlić.

foto:parlament.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE