PIS jagodapolje0322

Na području Srbije u zasadima jagoda na otvorenom polju je započeo rast listova. Sada, nakon stabilizacije vremenskih prilika, preporučuje se uklanjanje starog lišća i njegovo iznošenje iz zasada i uništavanje.

Preporuka je da se skinu svi prezimeli listovi, kako suvi tako i sveži, ali da se pazi da centralni pupoljak ostane neoštećen.

Takođe, u ovom periodu se vrši i rezidba bočnih prirasta (krunica) ili glava koje se pojavljuju u većem broju u drugoj i trećoj godini gajenja jagode. Preporuka je da se ostavi 3 do 4 krunice koje su najbolje razvijene. Ovom merom se sprečava razvoj prevelikog broja slabo diferenciranih cvasti, koje daju sitnije plodove.

Sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala patogena i dezinfekcije rana nastalih uklanjanjem lišća i rezidbom krunica na biljkama jagoda, preporučuje se primena preparata na bazi bakra. Primenu hemijskih mera zaštite bi trebalo sprovesti po mirnom i suvom vremenu u najtoplijem delu dana.

PIS jagodaplastenik0322

Jagode u plasteničkoj proizvodnji se nalaze u fazi od devet i više listova razvijeno do početka cvetanja. Vizuelnim pregledom zasada jagoda u plasteničkoj proizvodnji, registrovana su oštećenja na listovima i cvetovima od niskih jutarnjih temperatura, koje su u predhodnom periodu bile u značajnom minusu. Oštećenja na cvetovima nastaju pri temperaturama nižim od -2,2°C. Osetljivost cvetova na mraz varira u odnosu na razvojnu fazu. Otvoreni ili delimično otvoreni cvetovi su mnogo osetljiviji od čvrsto zatvorenih. Izmrzle cvetove bi trebalo iskidati i ukloniti iz zasada.
izvor i foto: www.pisvojvodina.com i www.pissrbija.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE