PcelaNikola

Apelujemo na voćare i ostale da ne prskaju voće u fazi cvetanja, već da to čine u fazi kada se pojavljuju zameci plodova jer prskanje u cvetu pravi dvostruku štetu. Dokazano je da prskanje voća u cvetu ne samo da ne daje nikakve rezultate, već da se tako uništavaju pčele koje su glavni oprašivači voća.

Voće koje je oprašeno pčelama ima za 30 do 45% veću rodnost: jabuke za 38%, višnje za 67%, šljive za 72%, a maline za čak 81%!
Zakon o sredstvima za zaštitu bilja apsolutno zabranjuje prskanje bilja insekticidima tokom cvetanja.
Poljoprivrednik je odgovoran ako vrši prskanje u vreme cvetanja i ukoliko načini štetu pčelarima dužan je da je nadoknadi ali i da plati kaznu za nesavesno prskanje voća i uništavanje pčela.
Osnovni cilj apela je da sačuvamo pčele od trovanja podizanjem svesti o značaju pčela kao najvećih prirodnih oprašivača i da poljoprivrednici počnu da ispunjavaju osnovne kriterijume iz Dobre poljoprivredne prakse poštujući zakonom propisana pravila.

Sačuvajte pčele - Ne prskajte voće u vreme cvetanja!

- Pčela je jedini insekt koji proizvodi hranu za ljude. Med i drugi pčelinji proizvodi su samo 1,5% do 3% od te hrane!
- Poslednja zvanična procena FAO: Pčele godišnje podižu prinose u poljoprivredi za 153 milijarde evra na svetskom nivou. U Srbiji je to 148 miliona evra, odnosno 226 miliona evra!
- Jedna košnica podiže prinose okolnih poljoprivrednika za 370 evra, odnosno 566 evra!
- I pored svega toga, ogromna većina stanovništva uopšte ne shvata značaj pčela! Pčele se nežalno ubijaju... Padaju prinosi... Smanjuje se količina hrane... Stanovnika je sve više... Počinje glad...
- Kakva opasnost nam preti, najbolje pokazuju Kinezi u provinciji Sečuan, jer tamo pčela odavno nema! Pobili su ih... Kinezi se u Sečuanu veru po drveću i ručno oprašuju voće!
- Većina divljih oprašivača nestaje, jer ih niko ne gaji i ne neguje, 90% njih je nestalo još krajem prošlog ili početkom ovog veka, te pčele sve više dobijaju na značaju u proizvodnji hrane, jer praktično postaju dominantan oprašivač!  
- Bez pčelara danas ne bi bilo pčela... To je tragedija.
- Svaki treći zalogaj hrane direktno zavisi od pčela, a svaki drugi indirektno!
- Odgovornost svih država sveta je da svojim merama stimulišu pčelare da se bave pčelarstvom, jer ako odustanu, sledi nam sveopšta katastrofa.

Sačuvajte pčele - Ne prskajte voće u vreme cvetanja!


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE