Maline Beraci KR

Ivanjica/Arilje 11.04.2022 Malinari u ivanjičkom i ariljskom kraju uveliko se pripremaju za narednu sezonu. U toku su prolećni radovi u malinjacima, ali i predviđanja o ovogodišnjoj ceni crvenog zlata.

Posebno se spekuliše koliko će ove godine biti dnevnica berača malina što će umnogome odrediti sama cena ovog voća.

Kako je za Agrobiznis magazin rekao Branko Gavrilović iz ivanjičkog sela Brezova prošle godine berači su imali dnevnicu od 3.000 dinara, koja će ove sezone sigurno biti veća.

"Broj sezonskih radnika, posebno berača iz godine u godinu je sve manji pa ne čudi što su dnevnice sve više. Procenjuje se da bi ove godine dnevnica berača malina bar u ivanjičkom i ariljskom kraju mogla da ide i do 5.000 dinara po danu. Uz to neophodno je da beračima obezbedite pristojne uslove za smeštaj i hranu, inače niko neće doći da radi kod vas." – rekao je Bane.

On je po zanimanju doktor veterinarske medicine a sa svojom porodicom uzgaja maline na 40 ari.

"Maline se beru po sunčanom danu, jer plod mora da bude suv kako bi se sačuvao od plesni. Nije lako raditi po sunčanom i toplom danu zato se trudimo da našim beračima obezbedimo da na svaka dva do tri sata naprave pauzu kako bi se odmorili. Osim toga maline se beru u etapama što dodatno produžava ovaj posao. Sve to utiče kasnije i na krajnju cenu malina na tržištu." – pojasnio je on.

Podsećamo, po predviđanjima malinara ove godine maline bi mogle da se plaćaju i po 800 dinara po kilogramu, jer je sve poskupeo od repromaterijala do đubriva koje je zbog ukrajinske krize sve teže nabavati na svetskom tržištu.

U ivanjičkom kraju hladnjačari i otkupljivači već nude proizvođačima da unapred otkupe ceo rod po prošlogodišnjim cenama, ali malo ko pristaje na to jer su svesni da će zbog potražnje na tržištu cena malina ovog leta biti višestruko skuplja.
izvor:agropress.org.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE