PIS zasadbreskve04

Na području Srbije zasadi bresaka i nektarina se, u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta, nalaze u fazi od cvetovi se smežuravaju, većina latica opada do kraj cvetanja, sve latice opale. Pregledom cvetova i otresanjem grana bresaka i nektarina na belu podlogu registrovano je prisustvo tripsa (Thysanoptera).

PIS tripsi04

Tripsi su sićušni organizmi koji svojom ishranom, sisajući sokove biljaka, mogu prouzrokovati velike štete. Odrasle jedinke i larve oštećuju latice, prašnike i tučak. Štete na cvetovima nastaju i prilkom polaganja jaja ženki na njih. Na napadnutim plodovima dolazi do stvaranja ožiljaka i oni prevremeno opadaju. Ukoliko plodovi nastave sa razvojem dolazi do njihovog pucanja i često iz njih curi smola. Pored direktnih šteta tripsi su i prenosioci fitopatogenih virusa, a pojedine vrste poput kalifornijskog cvetnog tripsa (Frankliniella occidentalis), su karantinske u nekim zemljama gde se izvozi naše voće, što može ugroziti izvoz naših poljoprivrednih proizvoda.

Poljoprivrednim proizvođačima bresaka i nektarina se preporučuje pregled zasada (otresanjem grančica na belu podlogu) na prisustvo tripsa. Ukoliko se registruje njihovo prisustvo, preporučuje se primena nekog od registrovanih insekticida:

  • Exirel (cijantraniliprol) u koncentraciji 0,075-0,1% ili
  • Delegate (spinetoram) u količini 0,3 kg/ha.

Sprovođenje insekticidnih tretmana se preporučuje samo u zasadima koji su u fazi precvetavanja i u kojima više nisu prisutne pčele i drugi polinatori.

Primena insekticida u fazama cvetanja voća je zakonom zabranjena!

Trenutno se za pojedine regione krajem ove i početkom sledeće nedelje prognoziraju padavine koje mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcije prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila). U cilju sprečavanja ostvarenja infekcije pomenutim patogenom, pre najavljenih padavina, preporučuje se primena nekog od registrovanih fungicida na bazi aktivne materije kaptan: Merpan 50 WP, Captan 50 WP, Venturion, Metod 480 SC, Capi u koncentraciji 0,2-0,3% ili Pillarus 80 WG u količini 1,2-1,8 kg/ha.

Izvor teksta www.pisvojvodina.com i www.pissrbija.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE