krompir PIS0722

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja Republike Srbije dala je preporuke za zaštitu kasnog krompra od krompirovog moljca

Usevi krompira sa kasnim sortama koji su namenjeni za čuvanje u skladištima se nalaze u različitim fazama sušenja cime, a značajan deo useva je već povađen.

Ovo je period kada su usevi krompira najugroženiji od krompirovog moljca (Phthorimaea operculella), insekta koji je poslednjih godina postao najznačajnija štetočina krompira kod nas.

Brojnosti odraslih jedinki na feromonskim klopkama su trenutno najveće od početka sezone jer je u toku maksimum leta leptira četvrte generacije ove štetočine.

Visoka populacija insekta koja je prisutna u proizvodnim uslovima i manji broj useva sa krompirom koji se još uvek nalaze na poljima, povećavaju rizik od nastanka šteta na krtolama krompira te se preporučuju sledeće mere:

 • Kod useva gde je cima suva obavezno treba vaditi krompir. Krtole krompira nakon vađenja ne treba ostavljati na parcelama i u dvorištima već što brže unositi u skladišta kako ne bi direktno bile izložene napadu moljca.
 • Krompir treba čuvati u skladištima u kojima je kontrolisana temperatura (ispod 10°C).
 • Skladišta krompira bi trebalo da na svim otvorima budu obezbeđena gustim mrežama kako bi se sprečio ulazak odraslih jedinki i dalji razvoj moljca.
 • Samo u usevima koji se neće vaditi u narednih 7 do 14 dana se preporučuje održavanje kompaktnosti zemljišta navodnjavanjem kako bi se sprečilo stvaranje pukotina kroz koje leptiri mogu da prođu do krtola i polože jaja kao i hemijske mere zaštite primenom insekticida uz obavezno poštovanje karence:
  - Grom (lambda-cihalotrin) 0,25 l/ha (karenca 7 dana)
  - Decis 2,5 EC, Konfuzija, Polux (deltametrin) 0,3-0,5 l/ha (karenca 7 dana)
  - Exirel (cijantraniliprol) 0,1-0,125 l/ha (karenca 14 dana)
  - Cipkord 20 EC, Ciprazor 20 EC, Crna mamba (cipermetrin) 0,3 l/ha (karenca 14 dana)
  - Alverde (metaflumizon) 0,2-0,25 l/ha (karenca 14 dana)
  - Ampligo 150 ZC (hlorantraniliprol + lambda-cihalotrin) 0,3 l/ha (karenca 14 dana)

Zbog visokih dnevnih temperatura vazduha je nabolje da se tretmani vrše u kasnim večernjim časovima.
Izvor teksta:pissrbije.com


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE