USAID AleksandarManicPirot0922

Pirot 09.09.2022. Aleksandar Manić, arheolog koji govori četiri strana jezika, rešio je 2019. da iza sebe ostavi gradski život i posao kustosa muzeja u Pirotu. Vratio se u majčino rodno selo na Staroj planini, Izatovce, da tamo otpočne novi život i nastavi porodičnu tradiciju bavljenja ovčarstvom.

Takođe, pridružila mu se supruga koja je napustila posao revizora u opštini Trgovište. Njihov nedavno rođeni sin, prva je beba iz kraja Gornjeg Visoka u poslednjih pedeset godina.

Prvih dvadesetak ovaca kupio je 2020. preko kredita a potom još deset priplodnih grla uz pomoć sredstava iz Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede koji su osnovali opština Dimitrovgrad i Fondacija Ana i Vlade Divac uz pomoć USAID-a. Trenutno ima 70 ovaca a u poslednjih nekoliko meseci proizveo je oko 450 kilograma ovčijeg sira prema tradicionalnoj recepturi.

Želja mu je da stado proširi na bar stotinak grla, napravi ovčarnik, formira organske pašnjake i solidno živi od svog posla.  Zalaže se i da se u zgradi nekadašnje škole napravi etnografska postavka. Iznad svega, želi da ovaj kraj ostavi boljim za mlađe naraštaje.

“Cilj današnjeg ovčara je da osigura stabilan razvoj seoskog rejona a ne da teži nekoj zaradi. Ja mislim da ovde može da dođe do promene, ne u gradu. Jednostavno, kad ste na selu vi ste načelnik vašeg života, niko ne kreira vaše vreme i svaki dan uzimate i grabite,” rekao je Aleksandar.

Takođe bi voleo da napravi interaktivnu farmu sa smeštajnim kapacitetima u kojoj bi gosti učestvovali u procesu proizvodnje kao i da razvije aplikaciju koja bi turistima pomogla da se bolje upoznaju sa spomenicima kulture njegovog kraja.
izvor i foto:usaid.gov/serbia


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE