Minpolj vauceriTs0324a

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije i Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) započeli su 06. marta distribuciju finansijske podrške najugroženijim poljoprivrednim gazdinstvima pogođenim poplavama u 2023. godini.

Tim povodom ninistarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković uručila je poljoprivrednicima u Trsteniku 47 vrednosnih vaučera, dok će u narednim danima pomoć biti distribuirana u Varvarinu, Ćićevcu, Kuršumliji, Brusu, Ćupriji i Ražnju.

Ona je navela da su sredstva opredeljena za ukupno 222 poljoprivredna gazdinstva iz ovih sedam opština, koja su pretrpela najveću štetu na usevima, zemljištu i plastenicima za vreme prošlogodišnjih poplava.

Tanasković je naglasila da je ovo prva pomoć za sve one koji su pretrpeli štetu od poplava i podstrek da otpočnu novu proizvodnju, ukazavši na veliki značaj saradnje tog ministarstva i FAO, koja je započeta 2002. godine.

Poplave su pogodile 56 opština, pretežno u centralnoj i južnoj Srbiji, nanevši veliku štetu kako infrastrukturi, tako i poljoprivrednom zemljištu. Mnoga mala i porodična poljoprivredna gazdinstva, koja su posebno osetljiva na elementarne nepogode, bila su direktno pogođena ovim poplavama.

Sa ciljem da pruži neophodnu podršku poljoprivrednicima koji se suočavaju sa poteškoćama, FAO se, u okviru Programa tehničke pomoći za hitan odgovor i u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, angažovao da pomogne poljoprivrednicima da se oporave od štete od poplava.

Vrednosni vaučeri se mogu koristiti za kupovinu robe i proizvoda namenjenih poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući seme, sadni materijal, đubrivo, poljoprivredne alate i opremu, kao i rezervne delove i materijal za popravku poljoprivrednih mašina.

Tanasković je započela današnju posetu Trsteniku obilaskom reke Ljubostinje u selu Grabovac, koja je tokom prošle godine nanela velike štete ovom području.

U cilju dugoročnog rešavanja zaštite područja opštine Trstenik izvršeni su sanacioni radovi na stabilizaciji korita te reke od postojeće regulacije nizvodno u dužini od 350 metara radi smanjenja efekata zasipanja reke Zapadne Morave u zoni auto-puta.
izvor i foto:minpolj.gov.rs


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE