Agronomi IPAfond 211215
Agronomi koji ne mogu naći posao u svom mestu Brusu rade kao sezonski radnici na rezidbi voća. Tako su u rezidbi i dipl. ing. agronomije Saša Miljković kao i dipl. ing. poljoprivrede Milovan Vidojević. Nedavno su bili na kraćoj pauzi u Brusu kako bi proslavili slavu Sveti Nikola (19. decembar).  Rezidba nije nimalo laka jer zahteva dosta znanja i fizičke pripreme a trenutno obavljaju rezidbu u zasadu lešnika. Kako kažu svaki trenutak koriste kako bi se edukovali i pripremili za projekte IPARD fondova u 2016. godini.

"Poljoprivrednicima je jedini način konkurisanja za IPARD fondove preko udruživanja. U IPARD fondovima će na raspolaganju imati velika finansijska sredstva koja su deo predpristupne pomoći i namenjena su za unapređenje konkurentnosti poljoprivrede. Tokom protekle godine država je radila na usaglašavanju propisa i standarda koji su na snazi u Evropskoj uniji." - rekao je Saša Miljković i nastavio

"Procedura konkurisanja je vrlo složena jer za svaku investiciju moraju da postoje i biznis i investicioni planovi kao i adekvatne građevinske dozvole a i sama procedura i tehnologija proizvodnje u objektima mora biti usaglašena sa propisima Evropske Unije. IPARD program se realizuje do 2020. godine a povraćaj novca je u iznosu od 50 do 65 odsto vrednosti investicije."

Kao što je rečeno najjednostavniji način konkurisanja za IPARD fondove je preko udruživanja ali veoma je bitno da postoji stručno lice koje će ispratiti projekat od početka do kraja, odnosno od planiranja, prikupljanja dokumentacije, popunjavanja formulara pa sve do kraja realizacije projekta.
Oni koji bi svojim znanjem i iskustvom mogli da pomognu razvoj poljoprivrede u opštini Brus režu voće jer za njih najverovatnije nema odgovarajućih radnih mesta na kojima bi mogli da pruže svoj maksimum.

N.Miljković


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Mara 257815850
Pravi ljudi ne mogu da zive od takozvanih strucnjaka koji samo greju stolice u opstini. Takav smo narod - hleba i igara i svi zadovoljni. A to opstinari znaju nazalost. Kvalitetne ljude ljude uklanjaju da bi glupost i prostota vladali. Jer oni su takvi.
| 0 0
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE