vartolomej

Srpska pravoslavna crkva 24. juna obeležava praznik Sveti apostol Vartolomej i Varnava

Sveti apostol Vartolomej, jedan od dvanaest velikih apostola, propovedao je jevanđelje sa svetim Jovanom Bogoslovom i apostolom Filipom. Propovedali su najpre u Aziji, a potom u Indiji i Jermeniji. U Jeropolju su molitvom umrtvili ogromnu zmiju koju su neznabožci obožavali i držali u hramu. Ne shvatajući njihovo delo, neznabožci su ih osudili i razapeli na krst. Upravo tada desio se strašan zemljotres. Ljudi su, misleći da ih Bog kažnjava zbog toga skinuli sa krsta apostole, ali Filip je već izdahnuo. Vartolomej je otišao potom u Indiju gde je preveo Matejevo jevanđelje na indijski jezik. U Albanopolju jermenskom ubio ga je carev brat Astijag.

 Episkop Agaton ga je sahranio u hramu, a kasnije su njegove mošti prenete u Benvent pa u Rim.

U velikom delu Srbije ovaj praznik naziva se i Vrtoloma ili Vratoloma.

Sveti apostol Varnava, jedan od sedamdesetorice. Rođen na Kipru, učio je zajedno sa Savlom kod Gamalila. Zvao se prvo Josif, a potom Varnava - Sin Utehe. U vreme Halkidonskog sabora, saznalo se za njegov grob. Posle otkrivanja njegovih moštiju, Kiparska crkva je, kao apostolska proglašena samostalnom. Zato se ovaj događaj javljanja apostola Varnave vezuje za autokefalnost Kiparske crkve.

U velikom delu Srbije ovaj praznik naziva se još i Vratoloma (Vrtoloma), te su prisutna brojna verovanja:

Na ovaj dan ne valja se peti na drvo, da se ne bi slomio vrat; takođe, treba izbegavati sva mesta na kojima vreba opasnost od pada. U Homolju se na današnji dan obustavlja svaki rad, a u nekim delovima istočne Srbije se smatra da ukoliko se na Vratolomu radi postoji velika opasnost od poplava, oluja i grad.

Prema narodnim verovanjima na ovaj dan ne valja se peti na drvo, da se ne bi slomio vrat i treba izbegavati sva mesta na kojima vreba opasnost od pada. U pojedinim delovima Srbije na praznik Sveti apostol Vartolomej i Varnava obustavlja se svaki rad, jer se smatra da ukoliko se na današnji dan radi postoji velika opasnost od oluja, grada i poplava.


Dodajte komentar:

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon odobrenja.
Dogodila se greška prilikom slanja komentara. Molimo pokušajte kasnije.
Facebook - BrusONLINE
YouTube - BrusONLINE